Algemeen

Samen aan de slag voor een schone stad
Almelose Inetje Parlevliet ontvangt 250e afvalgrijper

ALMELO - Overal waar je wandelt of fietst, ligt zwerfafval. Op straat, in speeltuintjes en op Almelo’s meest groene plekken als het Nijreesbos, de Gravenallee of het Rogmanspark. Steeds meer inwoners combineren hun wandeling met het opruimen van afval. Zo ook Inetje Parlevliet. Ze kreeg op dinsdag 23 februari de 250e afvalgrijper - voor de gelegenheid in goud - uitgereikt door Eugène van Mierlo, wethouder Duurzaamheid

Zwerfafval is veel inwoners een doorn in het oog. Wethouder Van Mierlo deed in september vorig jaar de oproep aan inwoners hem uit te nodigen voor het samen wandelen én afval prikken. Vanwege corona zijn de afspraken om samen te wandelen even uitgesteld. Zodra het weer kan, pikt Van Mierlo het meteen weer op. “Iedereen kan het. Ik heb zoveel leuke mensen ontmoet, erg veel mooie gesprekken gevoerd en samen hebben we uiteindelijk vele honderden kilo’s afval verzameld.”

Positief verrast

Ook Inetje Parlevliet ergert zich mateloos aan het afval dat mensen achterlaten in de natuur. De bewoonster van een appartement aan de Hofstraat wandelt regelmatig met vriendinnen. Dan verbazen ze zich over alle flesjes, papier en andere rommel, waaronder tegenwoordig ook veel mondkapjes. Een vriendin attendeerde haar op de afvalgrijpers die de gemeente beschikbaar stelt. Dat ze de 250e inwoner is met een verzoek om een grijper, verraste haar positief: “Het is eigenlijk heel merkwaardig dat een grijper nodig is. Iedereen zou gewoon zijn eigen afval moeten opruimen. Als iedereen maar drie stukjes zwerfafval per dag opruimt, dan zou Almelo al zoveel schoner zijn. Een schone omgeving werkt bovendien ook stimulerend om deze schoon te houden.”

Gratis afvalgrijper

Net als mevrouw Parlevliet en haar vriendin aan de slag om uw straat of buurt schoon te houden? Als inwoner, ondernemer of organisatie kunt u bij de receptie van de Gemeentewerf aan de Turfkade 17 (ingang naast de wals) gratis afvalgrijpers ophalen. Met inachtneming van de corona maatregelen. Op verzoek zijn er ook veiligheidshesjes, handschoenen of vuilniszakken beschikbaar. Bij uitgifte wordt mensen gevraagd hun naam en adres achter te laten zodat de gemeente inzicht krijgt in waar mensen actief zijn.

Zwerfafvalwandeling met de wethouder

Draagt u, eventueel samen met uw buren, vereniging of de school, ook regelmatig uw steentje bij en helpt u graag bij het verminderen van het afval op straat en in de natuur? Lijkt het u leuk dat de wethouder op een vrijdag met u of uw club meegaat tijdens een zwerfafvalwandeling? Laat van u horen door een e-mail te sturen aan duurzaam@almelo.nl of bel (0546) 54 11 11.