Algemeen

Schoolplein De Huve
omgetoverd tot verkeersplein
‘Voor ons de kers op de taart’

ALMELO - Basisschool De Huve op het Windmolenbroek heeft een ANWB verkeersplein gewonnen. Woensdag was de officiële opening. 

Van links naar rechts: wethouder Arjen Maathuis, Wessel Kok van de Huve en Frans Bisschop (Adviescommissie ANWB Fonds). Foto: Ruben Schipper

Om kinderen van de basisschool de ruimte te geven om in een veilige omgeving ervaring op te doen met verschillende verkeerssituaties, heeft de ANWB een verkeersplein ontwikkeld. Het verkeersplein bevat onder andere een rotonde, een zebrapad en verkeersborden.

"Almelo is een drukke stad met enkele onveilige verkeerssituaties waar veel ongelukken voorkomen. We willen onze leerlingen goed voorbereiden op de afstanden die ze moeten afleggen naar de middelbare school", vertelt Rutger Sibma, directeur van de basisschool. “Windmolenbroek is niet de meest veilige wijk: de Zeven Bosjes en het parkeren rondom school zorgen voor gevaarlijke situaties. Met een verkeersplein op school kunnen wij al van jongs af aan starten met het begeleiden en uitleggen van verkeerssituaties aan kinderen."

Leerkracht Wessel Kok meldde de Almelose basisschool aan voor de actie. “We hebben gewonnen dankzij de inzet van de leerlingen en hun ouders”, zegt Sibma. “Zij zijn druk bezig geweest met stemmen werven. De kinderen hebben familieleden, buren en vrienden gevraagd om op onze school te stemmen. En enkele kinderen hebben bij het winkelcentrum gestaan en mensen gevraagd ons te steunen. Ik denk dat dat het meeste heeft opgeleverd.”

Om de spanning bij de leerlingen weg te nemen, is hen voor de vakantie al verteld dat De Huve de winnende school in de provincie Overijssel is. Tijdens de zomervakantie is het schoolplein omgetoverd tot een verkeersplein. Deze werd woensdag geopend. Kinderen die heel fanatiek zijn geweest met het stemmen werven mochten door het lintje fietsen. “Voor de zomervakantie hebben we nog een nieuw ‘wagenpark’ aangeschaft. De komst van het verkeersplein is voor ons de kers op de taart. Er is nu meer uitdaging, meer om te spelen waardoor kinderen zich minder gaan vervelen op het schoolplein.”

Naast het plein ontving de school ook scholen een lespakket en een licentie naar de leerlijn ANWB Verkeerseducatie. Zo kan op een leuke en leerzame manier alles uit het verkeersplein worden gehaald en gaan de kinderen straks goed voorbereid op pad. Sibma: “Wij doen altijd mee aan het ANWB-programma Streetwise en hadden al verkeerspakketten voor de midden- en bovenbouw. Nu kunnen we bij de leerlingen van de onderbouw al een basis leggen.”

De actie is een initiatief van het ANWB Fonds. In iedere provincie wordt één schoolplein omgetoverd tot een ANWB Verkeersplein.

In totaal hebben bijna 300 scholen uit heel Nederland zich voor deze actie aangemeld en 100.000 mensen hun stem uitgebracht.