Algemeen

Senioren aan het gamenastieken bij PH Almelo

ALMELO – PH Almelo biedt na de zomervakantie in samenwerking met Beweeg & Zo voor senioren Hap & Play. Iedere dinsdagochtend is er ruimte en tijd om te gamenastieken en eens in de vier weken wordt er met elkaar gegeten. “Een leuke manier om met plezier te bewegen en vitaler te worden, waarbij er ook de gelegenheid is om elkaar te ontmoeten in een ontspannen sfeer”, geeft Monique Schuchart van Beweeg & Zo aan.

“Wij wilden al een hele tijd graag wat doen voor de ouderen in de Schelfhorst. De wijk is aan het vergrijzen”, geeft Petra Bruggeman, ABC functionaris PH Almelo en werkzaam bij Sportbedrijf Almelo, aan. “Waarom blijven mensen zo lang bij een club? Omdat we behoefte hebben om bij een groep te horen. Niet alle senioren komen even makkelijk buiten de deur of bewegen onvoldoende. De drempel om iets nieuws te beginnen kan groot zijn. Maar bij Hap & Play gaat het om elkaar ontmoeten en bewegen wat men kan. Het is leuk om weer de deur uit te gaan.” Monique vult aan: “Een spel zorgt automatisch voor interactie. En vaak zie je met de spellen dat de deelnemers worden uitgedaagd. ‘Als zij het kan, dan zou ik het ook wel kunnen’ is een denkwijze die kan ontstaan.”

Bowlen zonder zware bal
In de kantine van voetbalvereniging PH gaan vanaf 17 september senioren gamen voor grote schermen door middel van spelcomputers. Denk aan tennis, bowlen, skiën, 20.000 lekken dichten en nog veel meer leuke uitdagende games. Monique: “Een virtuele bowlingbal weegt niets, dus iedereen kan meedoen. Maar de beleving heb je. Een camera meet jouw beweging en vertaalt dat op het scherm. Hierdoor kan je net zo goed een strike of spare gooien, maar je hoeft die zware bal niet te tillen.” 

In de pauze worden koffie en thee geschonken met een gezonde en lekkere traktatie, waarbij ook tijd is voor een praatje. “De senioren werken zo met plezier en op hun eigen niveau aan onder andere hun uithoudingsvermogen, spierkracht, balans en geest. Dat is SLIM; Sportief, Leuk, Interactief en we doen het Met elkaar”, geeft Monique aan. Elke vierde week is er een lunch, om zo een extra sociaal moment te pakken.

Het gamen gebeurt onder professionele begeleiding van een beweegcoach. “Zij geven aanwijzingen hoe de spellen gespeeld kunnen worden, maar houden ook de deelnemers in de gaten. Soms zijn ze zo fanatiek dat ze hun grens over willen gaan en afgeremd moeten worden.” 

Gastvrouw gezocht
In eerste instantie kunnen 16 senioren gamen. Monique zit er aan te denken om ook de denksport via iPad aan te bieden. Zoals het maken van een tangagram voor mensen die lichamelijk bijna niets kunnen. “Het is goed om zowel je lichaam als je geest te blijven uitdagen. En het is uiteraard ook gezellig om zo onder anderen te zijn. Het geeft je het gevoel dat je er (weer) toe doet”, weet Monique uit eerdere ervaringen.

Petra en Monique zijn nog op zoek naar vrijwilligers als gastvrouw en mensen die willen helpen met de tafel dekken en het uitserveren van de gerechten of achter de bar willen staan. 

Play & Hap is iedere dinsdagochtend (start 17 september) van 10.00 tot 12.00 uur in de kantine van voetbalvereniging PH aan de Veenlandenweg 34. Het games is voor iedereen toegankelijk, ook voor senioren in een rolstoel. De kosten zijn €7,50 per keer met koffie en traktatie, met eten €12,50.

Voor meer informatie of aanmelden: Monique Schuchart, tel. 06-28817648 of Info@beweegenzo.nl of kijk op www.beweegenzo.nl.