Algemeen

Serena van Breukelen naar WK Patisserie in Zwitserland

ALMELO - Serena van Breukelen (21) gaat haar krachten internationaal meten. Zij doet van 7 tot en met 17 oktober mee aan de WorldSkills competitie Patisserie in het Zwitserse Luzern. Deze wedstrijd, waaraan deelnemers uit 15 landen meedoen, wordt georganiseerd door WorldSkills Netherlands samen met een aantal Europese partners als special edition en alternatief voor het door covid-19 geannuleerde WorldSkills Shanghai. Serena is al volop in training.

Serena van Breukelen legt de laatste hand aan haar winnende gelegenheidstaart.

In maart werd Serena Nederlands kampioen in de vakrichting patissier en behaalde hiermee ook een nominatie voor de Best of Excellence award. Ze moest voor deze wedstrijd een gelegenheidstaart maken, een chocoladedisplay en een verrassingsopdracht bestaande uit vers gebak. Allemaal in het thema China. Helaas gaat de wedstrijd in Shanghai niet door vanwege corona. De WorldSkills wedstrijd in Luzern is een alternatief voor het WK in de Chinese wereldstad. 

De wedstrijd vindt plaats op de Richmond Craft school van de Zwitserse stad Luzern. De deelnemers worden uitgedaagd in diverse disciplines en op het gebied van creativiteit. Zij maken onder andere verschillende bonbons, desserttaartjes, een suikerdisplay, een chocoladeshowstuk en er volgt een mystery-opdracht.

Leergierige chocolatier

Serena besteedt veel tijd aan voorbereiding en het oefenen van de opdrachten. Nu ze haar opleiding tot patissier bij ROC van Twente met diploma heeft verlaten, heeft ze meer tijd om te trainen voor dit WK. Dat oefenen deed de Hoogeveense tijdens haar opleiding tot patissier op het ROC Twente en doet ze nu no steeds op haar werk bij Chocolade Bezorgd in Hoogeveen, waar ze allerlei chocoladepresentjes maakt.

Rond de zomer hoorde Serena dat ze mee mocht doen aan deze WorldSkills competitie, het resultaat van haar gouden plak bij het NK Skills The Finals. “Wat mij betreft is dit nog maar het begin”, aldus winnares Serena.

Trainen

Op dit moment traint Serena drie tot vier dagen per week voor het aanstaande wereldkampioenschap. Ze is heel blij met alle ruimte, tijd en tips die ze krijgt van haar werkgever Jan-Jaap Plaizier. Elke week tot aan het WK traint ze de bekende opdrachten steeds opnieuw: op kwaliteit en snelheid. Ook staan er verschillende verrassingsopdrachten op het programma. Het thema van de wedstrijd is het Nationale circus van Zwitserland. Naast hulp op de werkvloer, wordt Serena ook goed ondersteund door Cees Bakker, haar expert van WorldSkills Netherlands, haar docent Bianca Miltenburg en Natasja Bosvelt, de Skills coördinator van ROC van Twente.

Vakmanschap zo belangrijk

Serena is het voorbeeld van een zeer gepassioneerde en gedreven student. “In 2021 kwam zij bij ons op school. Serena wist in eerste instantie niet zeker of zij wel meewilde doen aan de voorrondes van de Skills op school, omdat zij twijfelde of ze het wel kon. De ontwikkeling die Serena heeft doorgemaakt door mee te doen aan wedstrijden is fantastisch om te zien, zowel op professioneel als persoonlijk vlak”, zegt Bianca Miltenburg, begeleidend docent van Serena. “Daarom vind ik het zo fantastisch dat ik Serena ook nog tijdens haar competitie in Luzern mag begeleiden.”

Ambities

Serena heeft haar opleiding Patissier bewust bij ROC van Twente gevolgd omdat deze opleiding goed aangeschreven staat en ook niet bij elk ROC wordt aangeboden. Studenten uit de hele regio (en daar buiten) moeten dus naar Almelo als ze patissier willen worden.

Ambitieus is deze afgestudeerde mbo-student zeker. Volgend jaar wil Serena mee doen aan de Gouden Gard, een jaarlijkse vakwedstrijd voor jonge talentvolle patissiers. En daarna hoopt ze mee te kunnen doen aan de Dutch Pastry Award. Dit is dé patisserie wedstrijd in Nederland en tevens de hoogst haalbare wedstrijd op het gebied van patisserie. Dit allemaal ter voorbereiding op haar toekomstige topbaan.