Algemeen

Stichting hoopt met verkoop op Oranjemarkt Matamba weer volop te kunnen steunen

ALMELO - Na twee jaar pandemie is er woensdag 27 april weer een Oranjemarkt in de binnenstad van Almelo. Honderden kramen waar mensen hun (overtollige) waar verkopen. Ook de vrijwilligers van Stichting Matamba staan er, met een kraam vol tweedehands speelgoed. “Eindelijk kunnen en mogen we weer goed in actie komen voor de kinderen in Matamba”, zegt voorzitter Cobi Noordhoff. 

Op de kraam in de Grotestraat-Noord, voor het pand van Hemmer Optiek, verkopen de vrijwilligers van Stichting Matamba speelgoed. De opbrengst gaat volledig naar de weeskinderen in het dorpje in Tanzania. “Normaliter zouden we verschillende keren een speelgoedmarkt hebben gehad. Door corona kon dat allemaal niet doorgaan. We hopen met de Oranjemarkt op weer wat inkomsten. En op blije kinderen. Want alles wat we verkopen is mooi, schoon en compleet”, benadrukt Cobi.

Oprichting stichting

Oprichter Jan Grotenhuis richtte twintig de stichting op, nadat hij betrokken raakte bij de bevolking van de streek. “Hij wilde naar de opening van het ziekenhuis daar, maar Jan was al op leeftijd”, begint Cobi. “Mijn man en ik vonden het onverantwoord om hem er alleen naar toe te laten gaan.” En dus ging Fred Noordhoff mee met Jan. Bij thuiskomst werd de Stichting Matamba opgericht. Fred kwam in het bestuur van de stichting en zo raakte Cobi er ook steeds meer bij betrokken. 

Haar ervaring in de jeugdhulpverlening en als welzijn- en presentiewerker komt Cobi goed van pas. “Als we In Matamba waren zagen we veel weeskinderen. Ze wilden daar geen kindertehuis, dat is niet goed voor een kind. Een kind heeft een dorp nodig om op te groeien. Daarom zijn we er een groot voorstander van om weeskinderen niet onder te brengen in een kinderhuis maar bij betrokken familieleden, kennissen of buren.”

Financiële steun komt via de Stichting Matamba. “Wij betalen het schoolgeld, de uniformen en schoenen.” 

Verschil maken

Momenteel zijn er nog 21 kinderen die kunnen rekenen op steun vanuit Almelo. “De rest is al uitgevlogen. We hebben voor hen het verschil gemaakt. Twee meisjes zijn naar een school voor talentvolle kinderen, enkelen hebben een studiebeurs van de overheid gekregen”, vertelt Cobi trots. En ze kent alle kinderen die ze helpen bij naam. En ze hebben allemaal een plekje in haar hart ingenomen. Zoals Elise. “Zij zit in een rolstoel. Sinds ze op school zit, zie je haar opbloeien. Ze is weer tussen de kinderen, tussen leeftijdsgenootjes.” 

Brillenproject

In twintig jaar zijn er meerdere projecten opgezet door de Stichting Matamba. Watervoorziening is aangelegd, er zijn twee huizen gebouwd voor de gezinnen die zich ontfermen over de weeskinderen, voor tienermeisjes is een naaischool en -atelier opgericht.

Cobi en Fred reizen normaliter een tot twee keer per jaar af naar Matamba om te zien hoe het met de kinderen en het Health Centre gaat. De afgelopen twee jaren vond het Almelose echtpaar het onverantwoord om te gaan.

Binnenkort gaat hun zoon Michiel naar Matamba. Hij is opticien en sinds 2014 betrokken bij de stichting. Cobi: “In dat gebied waren veel mensen met slechte ogen. Mede door de zonnestralen en de voeding. Er zijn bijna geen oogarts in Tanzania. Als stichting verzamelen we oude brillen in Nederland. Deze maken we schoon en worden in een container, waar ook veel apparatuur voor oogheelkunde in zit, naar Tanzania verscheept.” Michiel gaat naar Tanzania om oogmetingen te doen en de lokale gemeenschap te voorzien van een bril.