Algemeen

Stichting Ieder Kind een Sint krijgt cheque van tweeduizend euro cadeau

ALMELO – Met een dubbel gevoel blikt Erik Pezij terug op het sinterklaasfeest. Wat had hij met zijn Stichting Ieder Kind een Sint graag vele kinderen in Almelo uit gezinnen met financiële problemen persoonlijk blij willen maken. Het werden echter 650 papieren tassen met een cadeau en wat lekkers. Een cheque van 2.000 euro, die vrijdag werd geschonken door Speelgoedbank Twente, Heracles Almelo en het bedrijf Obimex, zorgen ervoor dat Pezij vol goede moed het nieuwe jaar ingaat.

Diverse scenario werden voorgelegd aan de Veiligheidsregio Twente om toch een sinterklaasfeest te kunnen geven en op huis- en schoolbezoeken te kunnen. “Door alle maatregelen rondom corona was het niet mogelijk. We kunnen en willen wij geen risico’s lopen”, geeft Pezij duidelijk aan. Ook een drive-thru in het Heracles stadion kon niet doorgaan.

 

De stichting zat zelf ook in financiële problemen. Doordat vele bedrijven ene bezoek van Sint moesten afzeggen en huisbezoeken niet door konden gaan, viel een groot deel va de inkomsten weg. “Een jaar overslaan is voor ons geen optie. Hoe leg je een kind uit dat Sinterklaas er niet voor hem of haar is? Een kind in armoede heeft ook recht op een mooie sinterklaas.” En dus zorgde Pezij ervoor dat de Sint met enkele kinderen belde en werden meer dan 650 papieren tasjes voorzien van wat lekkers en een cadeautje. “Gelukkig doet de Sint gedurende het jaar al wat inkopen.” Het was echter wel een investering van zo’n 7.500 euro.

 

Zes jaar geleden sprong Pezij in de bres voor gezinnen met financiële problemen, waar het sinterklaasfeest niet gevierd kan worden. Voor zo’n zestig kinderen werden kleurboeken, stiften en potloden aangeschaft. Inmiddels zorgen Pezij en vrijwilligers ervoor dat ruim zeshonderd kinderen in Twente toch een bezoek krijgen van de Sint.

Ook de ouderen worden door de stichting niet vergeten. Vorig jaar is er voor tweehonderd senioren een brunch gehouden, in de business club van Heracles. Senioren uit de hele regio kwamen daar bij elkaar.

Dankzij het Armoedefonds, Nationaal Fonds Kinderhulp en Oranjefonds hebben de vrijwilligers van Ieder Kind een Sint kinderen tot en met 21 jaar ook tijdens de lock down kunnen helpen. “We hebben voor meer dan 6.000 euro weg mogen geven aan coronahulp”, vertelt Pezij trots. Aan de kinderen uit gezinnen met financiële problemen werden onder meer voetballen, straatspeelgoed, cadeaubonnen en kledingbonnen uitgedeeld.

 

De cheque van de Vriendenloterij had niet op een beter moment kunnen komen. Zo vlak voor pakjesavond werd de Vriezenveense weldoener zelf verrast. Met een smoes werd Pezij naar het onderkomen van de Speelgoedbank aan de Schuttenstraat in Almelo gelokt. Lieneke Bolhuis van de Speelgoedbank diende een aanvraag voor de gift in bij het Vriendenfonds van de Vriendenloterij. Voor het ontvangen bedrag mag Pezij speelgoed aanschaffen, zodat Sinterklaas ook volgend jaar kinderen die het nodig hebben kan verrassen. “Echt geweldig dit. Het had op geen beter moment kunnen komen. Dit bedrag gaan we goed besteden aan de kinderen die het zo nodig hebben.”

 

Sponsor gevonden

Ook hebben twee sponsoren gereageerd op de noodkreet van Pezij. “We hebben twee sponsoren gevonden die zich een langere tijd aan ons willen binden. Gemeente Twenterand wil kijken of er nog een potje is. En we kunnen tot nog toe altijd rekenen op een bijdrage van gemeente Almelo. Ik ben niet meer bang dat volgend jaar het sinterklaasfeest niet meer door zal gaan.”

 

Foto: Erik Pezij van de Stichting Ieder Kind ontvangt een cheque van tweeduizend euro. Foto: Twentse Foto Site/Coen Mulder.