Algemeen

Textiel in Vriezenveen en Almelo

VRIEZENVEEN / ALMELO - Kleine musea in Twente werken het komende jaar samen rond het thema “Textielfestival Twente”. Ook het Historisch Museum Vriezenveen doet daarin mee met twee projecten, een boottocht tussen de textiellocaties Almelo en Vriezenveen en een speciale tentoonstelling over Jansen & Tilanus. 

Er is een samenwerking gestart tussen het Historisch Museum Vriezenveen en de stichting Almelose platbodems. Als resultaat hiervan vaart de antieke praam “stad Almelo II” op de zaterdagen 4 en 25 september vanuit het centrum Almelo naar de haven bij hotel Zandwijk in Vriezenveen. Daarmee wordt er met een antieke vrachtboot weer een verbinding gelegd tussen de oude textiellocaties Almelo en Vriezenveen. In Almelo wordt het verhaal verteld van de textielindustrie van ten Cate en Nicolon op het Indië terrein en in Vriezenveen legt de boot aan op loopafstand van de voormalige textielfabriek van Jansen & Tilanus. Een fabriek die nog steeds bestaat, vermomd als meubelboulevard Löwik, en waarvan de fabriekspijp, het ketelhuis en de kantoorgebouwen nog goed te herkennen zijn. Machines uit die fabriek zijn nog te zien in het Historisch Museum Vriezenveen. Een bezoek aan het museum is dan ook onderdeel van de tocht met de praam. Fietsen om het museum gemakkelijk te bereiken zullen klaar staan. Onderweg wordt gezorgd voor koffie en een lunch. Voor dit dagvullende programma met de praam kan men zich opgeven via telefoon 06-46216471. De afsluiting vindt plaats in het Stadslab op het Indië terrein. De kosten van deze tocht naar Vriezenveen inclusief lunch zijn € 35,=

Het tweede project is speciale expositie in het Historisch Museum Vriezenveen over Jansen & Tilanus, aangevuld met originele filmbeelden van de fabriek in bedrijf. Deze expositie loopt in oktober en november van dit jaar.

Vriezenveen kende meerdere textielfabrieken maar de belangrijkste was Jansen & Tilanus, met uiteindelijk meer dan 1100 werknemers.

Jansen & Tilanus legde zich toe op breitechnieken. De productie van hoogwaardig ondergoed maakte Jansen & Tilanus heel bekend in binnen- en buitenland. Ook de doeken voor de batikindustrie waren een belangrijk product. De eerste industriële plattricot breimachine van de firma ’t Hooft & Co uit Goor werd in 1874 aangeschaft. Dit unieke exemplaar bevindt zich thans in het Historisch Museum Vriezenveen. Ook andere antieke textielmachines uit de Vriezenveense textielindustrie zijn in het museum te zien. Deze oude textielmachines zijn deels nog operationeel en zullen op een aantal nog te noemen dagen gedemonstreerd worden.

Pioniers uit Vriezenveen, de Rusluie, startten in de 18-de eeuw, op basis van de linnenindustrie in Vriezenveen, hun twee eeuwen durende handelsbetrekkingen met St. Petersburg. Ook hiervan zullen nog textielproducten te zien zijn.

Het museum is gevestigd op Westeinde 54 te Vriezenveen, in het centrum van het dorp. De reguliere openingstijden zijn op dinsdag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Het museum is verder bereikbaar op telefoonnummer 0546-563476 en op https://www.museumvriezenveen.nl.  

Activiteiten van andere musea in Twente in het kader van het Textielfestival Twente zijn te zien op: https://textielfestivaltwente.nl/event_category/festivalagenda/.