Algemeen

Tweede beleefwandeling laat wandelaar omgeving Bornerbroek ontdekken

ALMELO / BORNERBROEK - Henk Passies heeft een tweede beleefwandeling in de gemeente Almelo uitgezet. Deelnemers maken dinsdag 24 mei kennis met cultuur, natuur en de geschiedenis rondom Bornerbroek. “Wandelen is mooi maar je moet ook een beetje het brein prikkelen. En er is genoeg natuur en historie in en rond Almelo waar nog het een en ander over te vertellen valt.”

Ben Lohuis (rechts) is een van sprekers die een bijdrage levert aan de Beleefwandeling op 24 mei.

De intentie is om eens per kwartaal een beleefwandeling te organiseren, in samenwerking met Sportbedrijf Almelo. De eerste editie, afgelopen september, leidde de wandelaars langs boerderijen in de omgeving van de Graven Allee. Dertig wandelaars liepen toen mee. “Een geslaagde eerste editie”, vindt Henk. “Het was gezellig en de deelnemers waren geïnteresseerd wat er op de deelnemende erven werd verteld.”

Want bij de beleefwandeling gaat het niet alleen om het wandelen, een korte route van 4,5 kilometer of de lange route van 8 kilometer, maar ook om cultuur en geschiedenis. “Almelo heeft zo'n mooi buitengebied en een geweldige historie, daar moet ik iets mee doen. Het is zo mooi om cultuur, natuur en wandelen met elkaar te verbinden.”

Henk leidde vorig jaar met zijn wandeling de wandelaars langs diverse boerenerven. “Ik ken Almelo goed, maar ontdek er nog steeds nieuwe dingen. Almelo is mooi om te zien, om te beleven. Dankzij het wandelen ontdek ik nog steeds nieuwe paden.”

De beleefwandeling van dinsdag 24 mei start bij Erve Peeze aan de Wolbeslanden 5 en gaat onder meer langs de voormalige melkveehouderij van Ben Lohuis. “Ik ken hem nog uit de tijd dat ik bij de Rabobank werkte. Als agrarisch accountmanager bezocht in boerenbedrijven. Ik heb Ben 15 jaar niet gezien, maar hij was meteen enthousiast om deel te nemen. Ben is gestopt met zijn melkveehouderij omdat zijn perceel te klein was. Hij is voor zichzelf begonnen met de verkoop van mineralen en vitaminen voor de koeien.”

Ook Wilfried Wilmink zal het een en ander vertellen over zijn melkvee- en varkensbedrijf. Jan Meijerink van imkersvereniging Iemenschoer zal toelichten waarom bijen zo belangrijk zijn voor de natuur en voor ons. “Ik probeer nog iemand van de Historische Kring Bornerbroek,

Waterschap Vechtstromen en Landschap Overijssel erbij te krijgen. Want over De Doorbraak en de geschiedenis van Bornerbroek valt meer dan genoeg te vertellen. En zij weten daar meer van af dan ik. Vanuit de vorige wandeling weet ik namelijk dat er ook vragen vanuit de wandelaars zullen komen. Het is mooi dat deelnemers enthousiast kunnen vertellen, en dat kunnen Ben Lohuis en Jan Meijerink. En met deze beleefwandelingen kom je op plekjes waar je anders niet zo snel komt.” 

Voor dinsdag 24 mei is er een lange wandeling van zo’n 8 kilometer (ongeveer 2,5 uur). Deze lange wandeling start om 9.30 uur. Er is ook een kortere wandeling van 5 kilometer (ongeveer 1,5 uur). Deze start om 14.00 uur. De wandelingen starten en eindigen bij Erve Peeze aan de Wolbeslanden 5. Het advies van Henk Passies is drinken voor tijdens de wandeling mee te nemen. Ben je benieuwd naar de wandelingen en verhalen? Meldt je dan aan via info@fitmetpassie.nl of bel met Henk Passies 06-8396 5445. De kosten bedragen € 7,50 per persoon, inclusief een consumptie na afloop. 

Wekelijkse wandeling

Wie er vaker op uit wil trekken met Henk Passies, is er elke dinsdag een ‘reguliere’ wandeling, zonder uitleg van erfbewoners. Deze wandelingen zijn tussen de 4 en 4,5 kilometer en starten om 11.00 uur vanaf het Natuurhuus. “Mijn intentie is om op den duur met twee groepen te wandelen, om 9.00 en 11.00 uur. Het enthousiasme is er in elk geval bij de huidige deelnemers. Ik hoor nu al geregeld ‘ik ben hier nog nooit geweest’. En dat is voor mij een mooie opsteker.”