Algemeen

Twents Debattoernooi

ALMELO -  Op Prinsjesdag, dinsdag 20 september 2022, zijn er negen middelbare scholen uit Overijssel naar het Noordik Lyceum in Almelo gekomen om te debatteren. Hier vond namelijk de tweede editie van Het Twents Debattoernooi plaats, dat werd georganiseerd door debatcoaches en docentes Nederlands Lydia Engelbertink en Esther Bonfrer in samenwerking met Stichting DebatUnie. De eerste editie vond plaats in 2020. Door corona kon het de jaren daarna niet doorgaan, maar nu is het toernooi terug van weggeweest.

De juryleden kregen in de ochtend een professionele jurytraining door Rob Honig van Stichting DebatUnie. In de middag werden de deelnemers van het Etty Hillesum Lyceum, het Twents Carmel College, het Erasmus, CSG Reggesteyn, het Twickel College, het Bonhoeffer College, de Passie, het Noordik Vroomshoop en het Noordik Lyceum verwelkomd met een lekkere lunch. Deze lunch werd verzorgd door de expeditieteams van het Noordik Lyceum. Omdat er ook een studiedag was voor de docenten, zijn de expeditieleerlingen de hele ochtend druk in de weer geweest. Wanneer debat- en expeditiecoach Esther Bonfrer aan de leerlingen vraagt hoeveel broodjes zij hebben gesmeerd, antwoordt Hannah Pape: "Carice en ik hebben er samen 180 gesmeerd." Jet van Nieuwland vult aan: "Daarnaast hebben we ook nog 340 pistoletjes belegd!" Er werd dus goed voor alle aanwezigen gezorgd.

Na de lunch hebben de deelnemers drie rondes gedebatteerd. De eerste stelling was een voorbereide stelling. De debaters wisten deze stelling al een tijdje voor de wedstrijd, maar de stellingen van de andere twee rondes waren improvisatiestellingen. Zij moesten zonder de hulp van hun coaches de stellingen binnen twintig minuten voorbereiden. Hierbij moesten ze gebruik maken van hun algemene kennis, want telefoons en andere hulpmiddelen waren niet toegestaan. De juryleden gaven aan dat ze ontzettend fanatieke en talentvolle debaters hebben gezien. Ook zijn er nieuwe vriendschappen ontstaan. Docent Peter van Klinken van het Bonhoeffer College zegt: "Erg leuk om te zien hoe dit gaat. Het ene moment staan ze fel te debatteren over de stelling en het andere moment staan de leerlingen te lachen op de gang met hun concurrenten."

In de bovenbouwcategorie ging de eerste plaats naar het Twickel College uit Hengelo. De tweede beker werd veroverd door het Etty Hillesum Lyceum uit Deventer en de derde plek was voor het Bonhoeffer College uit Enschede. In de onderbouwcategorie werd de grootste beker gewonnen door het Twents Carmel College uit Oldenzaal. De tweede plek was wederom voor het Etty Hillesum Lyceum. De derde beker ging met CSG Reggesteyn uit Nijverdal mee naar huis.

Het was een ontzettend leerzame en gezellige dag voor de debaters en hun begeleiders. Mochten middelbare scholen uit de omgeving ook interesse hebben om volgend jaar ook mee te strijden, dan kunnen zij contact opnemen met Lydia Engelbertink of Esther Bonfrer van het Noordik Lyceum.