Algemeen

Verzamelaar Henk Kroeze draagt zijn collecties over

ALMELO - De 79-jarige Henk Kroeze uit Almelo is een groot verzamelaar. Hij heeft een archief van ruim 100.000 bid- en devotieprentjes. Daarnaast bezit hij zo’n dertig mappen met oude ansichten en afbeeldingen van Almelo. Alles netjes gesorteerd per wijk en daar waar mogelijk voorzien van tekst. Maar het is mooi geweest. “Mijn kinderen willen het toch niet hebben wanneer ik er niet meer ben.”

Henk Kroeze bladert op het terras van ’t Wetshuys door een van zijn vele fotoboeken van oud Almelo. Foto: Bianca Hellemons

Als klein kind nam hij al vele afbeeldingen waar Almelo op stond mee naar huis. “En ik heb veel op rommelmarkten gestaan”, vult Henk aan. Zijn broer leerde voor boekbinder en kwam in dienst bij binderij Letteboer. “Ik heb daardoor mijn hele leven in het papier gezeten.”

Al bladerend door een van de vele fotoboeken is te zien hoezeer de binnenstad van Almelo is veranderd. Niet alleen de gebouwen, ook de kleding en voertuigen. Van bijna elk oud pand in Almelo weet Henk er wel iets bij te vertellen. “Dat groeit zo. Ik wil het graag volledig hebben. Als ik zie hoe vaak t centrum veranderd is. Haven weg, nu weer erbij. Die hadden ze nooit moeten dempen. De haven en het water horen bij Almelo.”

Boeken, kranten en tijdschriften krijgt hij van heinde en verre. Eventuele teksten laat hij bij de foto. Zelf vult Henk het knipsel dan aan uit welk blad het komt en de datum.

Al vele jaren verzamelt de bijna 80-jarige ook bidprentjes. Een prentje dat veelal wordt uitgegeven als aandenken bij een overlijden van een dierbare. Sommige prentjes zijn zeer 'kort van stof', anderen bevatten een deel van de levensloop van de overledene. Het vindt zijn oorsprong binnen de Katholieke kerk. En dat terwijl hij van huis uit Nederlands hervormd is opgevoed. Een groot deel van de prentjes komt uit de omgeving van Almelo. Ze zijn netjes gealfabetiseerd en dus heel goed terug te vinden. Ook exemplaren uit de rest van het land zijn netjes geordend per provincie. Om te ruilen. “In Noordoost Twente vindt je ze veel meer dan hier in Almelo. Ik heb er slechts één uit Aadorp.”

Onlangs is hij nog naar Albergen afgereisd om daar enkele bidprentjes op te halen. In februari werd de laatste eucharistieviering gehouden in de H. Pancratiuskerk. “Ze weten daar dat ik bidprentjes verzamel en hadden me gevraagd deze op te halen.” Ook zaten er twee pentekeningen van ’t Wetshuys in Almelo. “Hier zie je het herdenkingsmonument voor het pand”, wijst Henk. “Ik geloof dat dat monument al wel zes keer is verplaatst.” Bij de kringloop kocht Henk een mooie, bijpassende lijst. Het passe-partout past perfect. Vorige week schonk hij het cadeau aan  Xandrine van Woudenbergh, eigenaresse van de taveerne.

Inmiddels puilt het bij hem thuis uit van alle verzameling. Want naast de foto’s en bidprentjes verzamelde Henk ook nog strijkijzers, asbakken en wandborden. Nu hij bijna de 80 jaar aantikt, vindt hij het tijd om de goederen over te dragen. De asbakken en wandborden gaan volgens hem naar het Stadsmuseum. De bidprentjes hebben een onderkomen gevonden in het HIP in de bibliotheek. Zijn collega’s van de Historische Kring zijn er blij mee. “In mijn vrije tijd was ik veel te vinden bij de Historische Kring, wat toen nog Stad & Ambt was. Voor hun magazines heb ik vele stukken en foto’s aangeleverd. Ik vind het belangrijk dat de kennis over oud Almelo wordt overgedragen.”