Algemeen

Vrijwilligers al druk bezig met cadeautjes inpakken voor sinterklaasfeest

ALMELO - De zomervakantie lijkt al weer een tijd geleden, de pepernoten liggen al weer in de schappen. Erik Pezij en de vrijwilligers van de stichting ‘Ieder kind een Sint’ zijn al helemaal in de stemming voor het grote kinderfeest in december. “We zitten nu in 2021 en zetten in op een mooi sinterklaasfeest. We gaan ervanuit dat het uitdelen van de tassen dit jaar weer met Sinterklaas is.”

Erik Pezij en vrijwilligers van Ieder kind een Sint zijn er weer klaar voor om Sinterklaas een handje te helpen.

Nog steeds teleurgesteld en boos blikt Pezij terug op vorig jaar. Door alle coronamaatregelen kon het grote sinterklaasfeest niet doorgaan. Maar Sint en zijn pieten waren creatief, zodat de vrijwilligers van Ieder Kind een Sint zo’n 750 tassen met cadeaus konden uitdelen, waarvan honderd aan Almelo Doet Mee. Maar het fysieke bezoek met de Goedheiligman was er niet. “Dat heb ik wel gemist. Die stralende gezichten van kinderen en ouderen en de interactie met ze. Want daar komen normaliter we ook, bij verzorgingstehuizen. Sinterklaas kon gelukkig nog wel videobellen met enkelen, maar daar bleef het dan ook bij.”

De vrijwilligers en Erik richten zich nu vol goede moed op het komende sinterklaasfeest. In zijn woning in Vriezenveen liggen 600 kleurboeken en pakjes kleurpotloden klaar om ingepakt te worden. De chocoladeletters zijn besteld, net als de muntjes en pepernoten in kleine zakjes. “Het blijft allemaal nog wel coronaproof. Nu is het hopen dat sinterklaas weer live de cadeaus aan de kinderen kan geven.”

Lokale steunpilaren

Om Sinterklaas financieel te steunen, want al die cadeaus bij elkaar kost nogal wat, doet de stichting Ieder kind een Sint mee met de Plus-actie ‘Spaar je club gezond’. “We staan met de sponsorpunten op de vijfde plek”, meldt Erik vrijdag. “Ik had het niet verwacht. Dat is een heel mooi compliment, dat we in die paar jaar tijd dat we bezig zijn een begrip zijn geworden in Almelo.”

Bij de COOP in Almelo kunnen klanten hun statiegeldbonnetje deze maand doneren aan de stichting. Ook is zij een van de goede doelen bij All Stars Almelo. De opbrengst van de loterij mag de Sint spenderen in de Heracles fanshop. “Sinterklaas gaat daar echt inkopen doen met Heracles-fans. Hij krijgt daarbij hulp van Mirella Hendriks. Zij kent de doelgroep en de echte Heracles-fans. Enkele kinderen mogen dan uitzoeken wat ze normaal niet krijgen.”

Vorig jaar heeft de stichting tweeduizend euro gekregen van Heracles in samenwerking met de speelgoedbank, Obimex en Vriendenloterij. En al jaren worden de cadeaus door de 22 vrijwilligers zorgvuldig ingepakt in het mooiste cadeaupapier van Kaleidoscope. “Top dat zulk soort ondernemers je ook steunen. Er zitten enkele topbedrijven in Almelo die ons een warm hart toe dragen. Ook wanneer het bij hen even wat minder gaat.”

Sociale partner

Van een paar donateurs heeft de stichting inmiddels een bijdrage mogen ontvangen. Maar de stichting blijft met een groot financieel tekort zitten. Mede doordat Sint vorig jaar geen huisbezoeken af heeft kunnen leggen. Bedrijven of particulieren die willen helpen, kunnen zich melden via info@iederkindeensint.nl.

Zo meldde vorig jaar Obimex zich aan om de stichting en Sint te helpen. “Vorig jaar waren ze nog een stille partner, maar nu mogen we melden dat ze een ondersteuningsfonds hebben opgezet. Obimex is erg sociaal betrokken. Het heeft ons vorig jaar enorm geholpen en heeft een warm hart voor onze doelgroep. En daar zijn wij erg dankbaar voor.” 

Speelgoed voor Sint

Nieuw speelgoed kan ook ingebracht worden aan de Molenstraat 46 in Vriezenveen. Er wordt dan gezorgd dat Sinterklaas nog meer kinderen blij kan maken met een cadeau. Erik Pezij is blij met alle hulp. “Laatst werd ik uit het niets gebeld door een vrouw wier broer is overleden. Hij verzamelde speelgoed. Hij kocht vaak nieuw speelgoed en liet dat in de verpakking. Zijn hele huis stond vol met allemaal nieuw speelgoed en zij wilde dit graag doneren. Via via had ze van onze stichting gehoord. Daar raak je best wel ontroerd van, dat raakt je.”

Bij Heracles, in de Almelounge businessclub, wordt op zondag 5 december een groots sinterklaasfeest voor 300 kinderen gehouden. Kinderen die hiervoor in aanmerking komen, ontvangen een uitnodiging via een van de stichtingen waarmee ‘Ieder kind een Sint’ samenwerkt. “We gaan ervan uit dat het nu door mag gaan. De meeste kinderen zijn onder de 12 jaar en de 1,5 meter regel is opgeheven.”

Recht op Sint

Voor veel kinderen is het sinterklaasfeest één van de hoogtepunten van het jaar. Zingen voor de kachel, de spanning of er wel of niet wat in het schoentje zit, en als hoogtepunt: pakjesavond. Maar voor veel gezinnen in Nederland is ‘Sinterklaas’ helemaal geen feest, vanwege persoonlijke financiële nood, de Goedheiligman gaat aan hun deur voorbij. Zeven jaar geleden sprong Erik Pezij in de bres met zijn stichting Ieder Kind een Sint. Voor zo’n zestig kinderen werden kleurboeken, stiften en potloden aangeschaft. Inmiddels zorgen Pezij en vrijwilligers ervoor dat zo’n zeshonderd kinderen in Twente toch Sinterklaas kunnen vieren.

Mirella Hendriks zorgt voor de aanmelding van Almelose kinderen. “Zij belt ons dan voor een gezin, die wij dan weer helpen om er toch een beetje een feest van te kunnen maken op 5 december. Want ieder kind heeft in onze ogen recht op een sinterklaasfeest. Hoe leg je een kind anders uit dat Sinterklaas er niet voor hem of haar is?”