Algemeen

Waardering in een tasje voor vijfhonderd Almelose mantelzorgers

ALMELO - Zelfs in coronatijd, waarin mensen zoveel mogelijk thuis moeten blijven, wordt de Dag van de Mantelzorg in Almelo niet overgeslagen. Een feestelijke bijeenkomst zit er niet in, maar op dinsdag 10 november en de dagen daarna rukken wethouder Eugene van Mierlo en een heel leger vrijwilligers uit om zo’n vijfhonderd mantelzorgers in Almelo thuis te verrassen. Als dank en waardering voor hun niet aflatende inzet en zorg voor een naaste krijgen ze een tas vol cadeautjes.

Mantelzorg Almelo anticipeerde al in het voorjaar op de kans dat een gezellige bijeenkomst in het Theaterhotel, zoals vorig jaar, niet zou zijn toegestaan. Er werd een alternatief bedacht. De gemeente ondersteunde de plannen van harte. Gerda Wessels, coördinator van Mantelzorg Almelo: “Niets doen was voor ons en de gemeente geen optie. Mantelzorgers verdienen juist nu aandacht en waardering vanwege de extra zorg in het afgelopen jaar.” De uitkomst van de beraadslagingen over een goed alternatief was een tas vol cadeautjes. Daarvoor klopte Wiebe Blaauw bij tal van ondernemers in de binnenstad aan en maakte Niels Mulder zijn collega horecaondernemers warm.

 

Waardebonnen

In de tas zitten behalve leuke en lekkere hebbedingetjes vijf vouchers van €5 die te besteden zijn bij tien horecaondernemingen in Almelo; variërend van cafés en restaurants tot ijssalons en automatieken. Daarnaast zitten er twee vouchers van €12,50 in, die mantelzorgers kunnen besteden bij een flink aantal winkels in de Almelose binnenstad, waaronder een dames- en herenmodezaak, juwelier, kapper, schoenenwinkel, beddenspeciaalzaak, lingeriewinkel, opticien, bloemenzaak en een cadeaushop.

 

Mantelzorg Almelo biedt het hele jaar door tal van ondersteunende en educatieve activiteiten voor mensen die zich bekommeren om een ziek of gehandicapte partner, kind, buur of vriend. Dat gebeurt onder meer in de vorm van een vrijwilliger die hand- en spandiensten verricht (zodat de mantelzorger even de handen vrij heeft), gespreks- en themabijeenkomsten, het mantelzorgcafé, cursussen en begeleid vervoer.

 

Derde editie

Een keer per jaar, op de Dag van de Mantelzorg, brengt Mantelzorg Almelo alle mantelzorgers bij elkaar voor een leuke, ontspannende bijeenkomst. De eerste was in de bibliotheek, compleet met een lachcursus, band en lekkere hapjes en drankjes. De tweede was vorig jaar in het Theaterhotel Almelo, waar zo’n tweehonderd mantelzorgers werden verwend met een geweldige high tea. Omdat grote bijeenkomsten niet door kunnen gaan, is nu voor een tasjesactie gekozen.

                                                                                                     

Speciale hulptroepen

De tasjes worden tijdens de nationale Week van de Mantelzorg, van 9 tot 13 november bezorgd door de consulenten van Mantelzorg Almelo en een heel leger aan vrijwilligers. Een aantal komt van Mantelzorg Almelo en ook stichting De Klup Twente zorgt voor een groot aantal bezorgers. De consulenten van Mantelzorg hadden het liefst alle vijfhonderd tassen persoonlijk overhandigd. “Dat is alleen niet te doen”, zegt het Gerda Wessels. Onder de bezorgers is er overigens een opvallende vrijwilliger: wethouder Eugene van Mierlo. Hij bezorgt op vrijdag 13 november ook tasjes bij de mantelzorgers, om hen een hart onder de riem te steken en zijn waardering kenbaar te maken. Van Mierlo zou eigenlijk op 10 november, de landelijke Dag van de Mantelzorg, mee op pad gaan. Echter, dan wordt ook de gemeentelijke begroting besproken. Met daarin bezuinigingen op het sociaal cultureel en maatschappelijk werk.

  

Foto: Gerda Wessels, coördinator van Mantelzorg Almelo (rechts) en vele vrijwilligers Verrassen Almelose mantelzorgers met verwentas.

Reacties

Wat een dankbaar gebaar. Tot 2015 kon je je als mantelzorger bij het Zorgkantoor Menzis opgeven voor een Mantelzorg compliment. Vanaf toen viel de zorg (Jeugdwet/WMO) onder de Gemeente en hoorde je hier niets meer over. Bij navraag aan de  wijkcoaches, werd je terug verwezen naar de gemeente die aangaf, dat er niets voor in de plaats was gekomen. Wat een mooi gebaar dan nu, voor enkele mantelzorgers.