Algemeen

Wethouder Eugène van Mierlo loopt stages in zorg en onderwijs

ALMELO - Wethouder Eugène van Mierlo besteedt z’n spaarzame vrije uurtjes een aantal maanden aan ‘stages’. Dat doet hij in de zorg, welzijn en het onderwijs; de sectoren waarvoor hij als portefeuillehouder beleid maakt. “Van stages leren je ontzettend veel. Ik ga daarom graag aan de slag in branches waar ik als wethouder mee te maken heb.”

Wethouder Eugène van Mierlo tijdens zijn stage bij de naschoolse dagbesteding.

Een maand geleden plaatste Van Mierlo een oproep op social media: ‘Stageplekken gezocht!’ “Niet voor een nieuwe functie, want ik ben iedere dag opnieuw blij met mijn baan als wethouder in Almelo. Maar het zomerreces benut ik graag om organisaties, bedrijven en professionals in onze gemeente beter te leren kennen én hen een handje te helpen.”

Inmiddels is het zomerreces ten einde, maar Van Mierlo is nog niet klaar met ‘leren’. Vrijdag meldde hij zich in het Meester Siebelinkhuis bij de naschoolse dagbesteding voor kinderen uit het speciaal onderwijs. Het werd werken op hurken en knieën voor de wethouder en zijn kennis over dinosaurussen is weer helemaal up to date. 

Een reguliere BSO is voor veel kinderen uit het speciaal onderwijs geen haalbare kaart. Te veel prikkels, geen aansluiting met andere kinderen, ander gedrag en ze hebben vooral veel meer aandacht nodig dan BSO’s hen kunnen bieden. De naschoolse dagbesteding van De Klup Twente is een goed alternatief voor deze groep leerlingen. In het Meester Siebelinkhuis krijgen ze de rust en regelmaat die ze nodig hebben en vooral ook de begeleiding, één op één als dat nodig is. 

Onverwacht bezoek, vreemde mensen en afwijken van het bekende programma zijn omstandigheden die voor de kinderen van de naschoolse dagbesteding maar moeilijk te verhapstukken zijn. Maar de wethouder bleek een natuurtalent. Hij werd even bijgepraat door de medewerkers en vrijwilliger en ontfermde zich vervolgens over de eerste kinderen. Eerst werd zijn kennis over dinosaurussen eens even goed opgevijzeld. Cervolgens bouwde hij samen met twee jongetjes een mooi treinparcours onder de tafel door. Later observeerde hij een jochie dat kort daarvoor even compleet van de wijs was en luid timmerend weer rustig werd. Hij voerde heel geanimeerde gesprekken over achtbanen, want, zo bekende de wethouder aan Declan, hij houdt ook heel erg van achtbanen. Namen vlogen over de tafel, spannende ervaringen werden uitgewisseld en Declan wilde ook graag met de wethouder op de foto. 

“Een bijzondere kennismaking met de professionals, vrijwilliger en natuurlijk de kinderen van de naschoolse dagbesteding”, concludeerde Van Mierlo na afloop van zijn stage. “Wat ik erg mooi vond, was het geduld en de rust waarmee de begeleiding alles in goede banen leidde”, complimenteerde hij.

Twee dagen eerder liep Van Mierlo stage bij werkontwikkelbedrijf Ontplooj. Een uitvoeringsorganisatie van en voor de gemeente Almelo voor de ‘Wet sociale werkvoorziening’ en mensen uit de Participatiewet. Ze helpen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zichzelf te ontplooien. Met het team van Ontplooj Catering schonk de Almelose wethouder koffie tijdens de pauze en hielp hij mee met bestickeren en inpakken.

Ook het onderwijs kan rekenen op stagiair Van Mierlo. Op OBS de Bonkelaar heeft hij onder andere een rekenles bij groep 8 gegeven, werden de kinderen uit groep 3 door hem voorgelezen en draaide de wethouder een pauzedienst op het kleuterplein. 

Voor een enkele stage moet de wethouder ook wel eens vroeg uit de veren. Om 7 uur moest hij paraat staan voor zijn stage als wijkverpleger bij Carintreggeland. “Ik heb een goed beeld gekregen van dit nuttige werk en heb mooie gesprekken met cliënten gehad. Ik heb veel respect voor de toewijding van deze professionals, voor onze inwoners die zorg en ondersteuning nodig hebben.”