Algemeen

Wethouder geeft gehoor aan oproep Jaimy

ALMELO - Blikjes, flesjes, kapotte stukken plastic. Zwerfafval ergert veel Almeloërs. Je kunt twee dingen doen: mopperen of er zelf iets aan doen. De 10-jarige Jaimy Tola raapt wekelijks met zijn moeder en broertje zwerfaval op in zijn wijk Windmolenbroek. Vorige week onthulde hij samen met wethouder Eugène van Mierlo een blikvanger, nabij het fietspad waar vaak veel zwerfafval ligt. Zodat deze Almelose wijk nog een stukje schoner kan worden. 

Wethouder Eugène van Mierlo en Jaimy Tola onthullen samen de ‘blikvanger’ op het Windmolenbroek.

Samen met zijn moeder Suzanne en broertje Vince raapt Jaimy wekelijks de rommel op die anderen op straat achterlaten. Gewapend met vuilgrijpers en gehuld in opvallend felgroene hesjes met de tekst ‘Ik ben supporter van schoon’ trekken ze hun wijk in om afval te verzamelen. Van blikjes, flesjes, sigarettenpeuken tot papiertjes. Ook de veelgebruikte mondkapjes belanden volop in de vuilniszakken.

Kort voor de zomervakantie heeft milieu- en afvalwethouder Van Mierlo de jonge afvalruimers een handje geholpen. “Fantastisch dat steeds meer inwoners een gratis prikker bij de gemeente Almelo ophalen en tijdens wandelrondjes zwerfafval verzamelen.” Hij kwam niet met lege handen. Hij nam voor Jaimy een afvalring mee, waardoor het schoon houden van de wijk Windmolenbroek een beetje makkelijker wordt. De ring houdt namelijk je vuilniszak open wanneer je zwerfafval prikt. 

In gesprek met de wethouder had Jaimy ook nog enkele adviezen. Een daarvan was het plaatsen van enkele blikvangers langs de fietspaden door de wijk. Van Mierlo ondernam actie en bestelde een blikvanger. “Het duurde even omdat de blikvanger besteld moest worden, maar we hebben hem officieel onthuld.” Dat gebeurde in het bijzijn van klasgenootjes, ouders en bekenden. Zelfs Jaimy’s juf was erbij. “Dit is luisteren naar een zeer betrokken jongeman, die het beste voor heeft met zijn wijk: een schone wijk! Hopelijk helpt het.”