Boxspring slaapcomfort

Algemeen

Willem Wilmink Dichtwedstrijd

ALMELO - Voor de 25e keer organiseert Bibliotheek Almelo de jaarlijkse dichtwedstrijd naar aanleiding van een gegeven regel door een gastdichter. Dichter Mylou Frencken heeft de nieuwe zin bedacht. Zij werd door de vorige gastdichter Wietske Loebis uitgenodigd om de regel voor 2021 te bedenken. Mylou kwam met de volgende regel: ‘Jij komt bij me binnen.’

Foto: Bonnita Postma. De gastdichter Mylou Frencken.

Over de historie van de dichtwedstrijd

In de zomer van 1996 constateerde dichter Willem Wilmink, te gast in een radioprogramma vanuit de bibliotheek, dat poëzie in vroeger eeuwen een veel socialer karakter had dan nu. Hij verwees naar de 15e-eeuwse dichter/prins Charles d’ Orleans die gasten op zijn kasteel pas toeliet nadat zij een gedicht hadden gemaakt op de vaste regel: “Ik sterf van dorst met de fontein voor ogen.” Het leek Wilmink een aardig idee om zoiets weer in ere te herstellen. De bibliotheek nam de uitdaging aan en vroeg Willem om een passende regel te bedenken die in de ingezonden gedichten moest voor komen. Via publicatie in met name De Twentsche Courant Tubantia resulteerde dat in 320 inzendingen. Wilmink vroeg vervolgens Jean Pierre Rawie om hem op te volgen. Dit leidde er toe dat achtereenvolgens Driek van Wissen, Drs.P., Patty Scholten, Jan Boerstoel, Ivo de Wijs, Kees Torn, Frank van Pamelen, Jan J. Pieterse, Katinka Polderman, Maarten van Roozendaal, Theo Nijland, Daniël Samkalden, Gerard Haverkort, Sjoerd Kuyper, Ted van Lieshout, Tjitske Jansen, Ingmar Heytze, Ellen Deckwitz, Anne Broeksma, Peter Knipmeijer, Theo Danes en Wietske Loebis elkaar als gastdichter opvolgden.

Over Mylou Frencken

Mylou is geboren in 1966 in Amsterdam en groeide op in Haarlem, waar ze nog steeds woont. In 1991 studeerde ze aan de Academie voor Kleinkunst. Ze won in dit jaar ook de persoonlijkheidsprijs op het Camerettenfestival. Naast het schrijven van liedteksten zingt en acteert Frencken ook. Haar grootste talent is het betere Nederlandse lied. Daarnaast doet ze ook presentatiewerk, schrijft ze columns en is ze de zingende barvrouw in de televisiequiz Met het mes op tafel. In 2009 schreef ze het boek ‘Zonder Bert’ en in 2017 kwam haar boek ‘Leven in het lied’ uit.

Over de spelregels

De dichtwedstrijd staat open voor iedereen die op de gegeven regel een gedicht wil schrijven, met als enige dwingende voorwaarde dat de regel van Mylou Frenken er letterlijk en ongewijzigd in voor moet komen, in het begin, aan het eind of ergens middenin. Bovendien mag de zin niet enkel als titel worden toegepast maar moet onderdeel zijn van het gedicht. Zowel vormvaste als vrije, niet rijmende gedichten zijn welkom. Maximaal één gedicht per inzender. De gedichten worden beoordeeld door een jury van vijf personen, en worden anoniem beoordeeld. Inzenden tot en met 7 maart 2021 naar Bibliotheek Almelo, Postbus 189, 7600 AD Almelo of naar redactie@bibliotheekalmelo.nl. Door het insturen van een gedicht geeft de dichter toestemming tot publicatie of voordracht tijdens de prijsuitreiking.

Over de prijsuitreiking

De prijsuitreiking stond gepland op zondag 21 maart vanaf 15.00 uur in Bibliotheek Almelo, Het Baken 3 in Almelo. Aangezien het door corona nog onduidelijk is of dit dan al weer op de gebruikelijke wijze kan, beslist men in een later stadium wanneer en hoe de prijsuitreiking plaatsvindt. 

Uw reactie