Algemeen

Winnaar en genomineerden Stadsprijs worden beloond met een geldprijs

ALMELO - Huis van Lydia, Stichting Natuurhus Almelo en Joke Pezie zijn genomineerd voor de Stadsprijs Almelo. Burgemeester Arjen Gerritsen maakt vrijdag 17 december in het stadhuis bekend wie van deze drie genomineerden zich winnaar mag noemen. De oproep om kandidaten voor te dragen voor de Stadsprijs leverde meer dan 270 inzendingen op. n totaal 95 kandidaten werden voorgedragen. Hieruit koos de jury 3 kandidaten. “Het sociale karakter van Almelo kwam duidelijk naar voren in de vele voordrachten”, aldus juryvoorzitter Marjolein Wessels. “Deze drie genomineerden zijn bijzonder, invloedrijk, opvallend en blijvend. Ze leveren allemaal op hun eigen manier een bijzondere bijdrage aan onze stad.”

Geldprijs voor alle drie

Het is dit jaar de 13e keer dat de Stadsprijs Almelo wordt uitgereikt. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt. Nieuw is dat vanaf deze editie alle drie genomineerden, en niet alleen de winnaar, beloond worden met een geldprijs. De winnaar van de Stadsprijs ontvangt 2.000 euro. De opvolger 1.000 euro en de derde prijs is goed voor 500 euro. De winnaar van de Stadsprijs krijgt naast het geldbedrag ook een wisselbokaal. Deze bokaal is gemaakt door kunstenaar Robert Jansen en hoort vanaf de eerste editie bij de Stadsprijs Almelo. 

Huis van Lydia

In het Huis van Lydia aan de Grotestraat 187 kunnen sinds 2017 mensen die moeilijk aan betaald werk kunnen komen workshops volgen met textiel. Initiatiefneemster Mijntje Haakmeester wil mensen hier nieuwe kansen en mogelijkheden in het leven bieden. “Het is daarnaast een hele gezellige plek om even binnen te lopen voor een kopje koffie. Een warm en sociaal initiatief in onze stad.”

Stichting Natuurhus Almelo

Aan de rand van de Almelose binnenstad is een groene oase aangelegd. Met het Doepark waarin kinderen kunnen spelen, een buurtmoestuin en ruimte voor evenementen zoals de oogstmarkt en de Nacht van de Nacht. “Heel leerzaam, maar vooral heel erg leuk voor jong en oud”, aldus de jury.

Joke Pezie

Joke Pezie is al 25 jaar vrijwilliger op heel veel plekken in de stad. Vanuit Stichting Almelo Promotion heeft ze bijgedragen aan heel veel Almelose evenementen zoals Koningsdag, de Fietsvierdaagse, Straattheater, de Sinterklaasintocht, In Vrijheid Gedenken en de Kerstmarkt. “Het is mede aan Joke te danken dat er in Almelo altijd wat te doen is.”

Commissie Stadsprijs Almelo

De onafhankelijke commissie Stadsprijs leest en beoordeelt alle voordrachten. Kandidaten voor de Stadsprijs Almelo zetten zich in om Almelo aantrekkelijker te maken. Het moet daarbij gaan om een structurele bijdrage op gebied van sport, economie, cultuur of bijvoorbeeld welzijn. Uit de voordrachten kiest de commissie Stadsprijs de drie beste kandidaten én een winnaar. In de jury zitten Cobi Noordhoff, Brian van Loo, Randy van Lingen, Niels Mulder, Joost Tiemersma en voorzitter Marjolein Wessels.

Uw reactie