Algemeen

Winnend schilderij van Gerard Keizer bestaat al niet meer

ALMELO - Gerard Keizer is een van de weinige mensen met een beperking die de ‘lockdown’ niet heel erg vindt. Zijn appartement benut hij in deze tijd van Corona niet alleen als woning, maar ook als atelier. Hij is ongekend productief sinds hij niet meer naar zijn werk mag. Een van de schilderijen, getiteld ‘Opgesloten in je eigen huis’, diende hij met wat aarzeling in voor de thuiskunstwedstrijd van De Klup Twente. Gerard Keizer won er de tweede ronde mee. Maar het schilderij bestaat al niet meer. Hij schilderde er overheen.

Gerard Keizer met het doek vol heldere, vrolijke tinten.

Kunstenaar en winnaar Gerard Keizer schildert al heel erg lang. Schilderen is voor hem ontzettend belangrijk. Hij kreeg op zijn vijftiende last van stemmen in zijn hoofd, waar hij maar moeilijk mee om kon gaan. Hij ging toen schilderen, om aan mensen te kunnen laten zien wat zich allemaal in zijn hoofd afspeelt. Hij zet zwart/wit-gedachten op het doek om in kleur en krijgt daardoor zelf veel meer rust.

 

‘Opgesloten in je eigen huis’ ontstond in de eerste periode van de lockdown. Hij diende het in voor de wedstrijd, maar kritisch als hij is op zijn eigen werk, was hij eigenlijk niet tevreden over zijn schilderij. Zoals grote kunstenaars voor hem, pakte hij opnieuw de kwast en verf en schilderde over het werk heen. Het nieuwe schilderij heet ‘Ook in Coronatijd’ en is een explosie van heldere, vrolijke tinten. Dat voelt voor hem veel beter.

Met het prijzengeld echter, is hij erg blij. “Ik koop er nieuwe voeten voor, want die van mij doen zeer”, grapte hij. De €150 komt heel goed uit, want door de hele productieve tijd in zijn huis is Gerard bijna door zijn voorraad schilderspullen heen.

 

Bedenkster

De tweede prijs werd gewonnen door Lisanne Soepenberg uit Wierden, de jonge vrouw die de aanleiding was voor het uitschrijven van de thuiskunstwedstrijd. Want al heel snel nadat alles op slot ging, klaagde Lisanne haar nood op facebook. In een post sprak ze uit wat veel mensen met een beperking dachten: dat ze door het Coronavirus aan huis gekluisterd zouden zijn en niks te doen zouden hebben. Omdat Lisanne heel creatief is, stelde De Klup voor dat ze mooie kunstwerken zou gaan maken. Later werd die opdracht voor Lisanne een opdracht voor alle mensen met een beperking en een grootse wedstrijd met mooie geldprijzen. Lisanne diende prachtige glasbloemen in, waarmee ze €100 won. De derde prijs van €50 was voor Mini Bottink die een prachtig, kleurig schilderij maakte van één van de poppen uit haar verzameling.

 

Intussen loopt de Thuiskunstwedstrijd voor alle mensen met een beperking door. Meedoen kunnen mensen door een foto te maken van zichzelf tijdens het maken van thuiskunst en een foto van het kunstwerk als het af is. Die foto’s mogen gemaild of geappt worden naar margreet@deklup.nl of 06 48 16 14 57