Algemeen

Zakgeld voor Zwerfvuilproject Avedan en gemeente is een succes
Schelfhorst en andere wijken weer wat schoner

ALMELO - Het idee is supersimpel. Jongens en meiden van 10 tot 13 jaar mogen nog geen bijbaantje, maar ze willen wel graag een zakcentje verdienen. En in de wijken in Almelo ligt het werk letterlijk voor het opscheppen. Eén van de wijken waar nu ook jongeren aan het opruimen zijn onder leiding van een jongerenwerker van Avedan is de Schelfhorst. ‘Schelfhorst Schoon is al langer een thema, het loopt als rode draad door de wijkopgave. Verschillende partijen in de wijk conformeren zich aan dit thema. Van scholen, tot bewonerscommissies, gemeente en Avedan’, legt wijkondersteuner Leonie Schippers van Avedan uit.

Junior burgemeester Ruben uit de Schelfhorst gaf al langer het goede voorbeeld in de wijk. Hij maakt zich al jaren druk over plastic vervuiling en ging op eigen initiatief al regelmatig de wijk door om afval op te ruimen. Mede daarom werd hij in 2018 junior-burgemeester van Almelo. Ook de wijkcommissie Schelfhorst gaat maandelijks de wijk door, bewoners kunnen daar bij aansluiten.
En nu kunnen kinderen dus meedoen aan dit goede werk dankzij het project ook nog een zakcentje bij verdienen. Lèvin bijvoorbeeld: ‘Ik doe mee voor een schoner milieu. En het zakgeld wat ik ermee verdien doe ik bij mijn spaargeld. Ik wil graag een nieuwe voetbal en geld steken in mijn YouTube kanaal’, zegt hij. Ook Jaydeigh heeft al een goede bestemming voor het verdiende geld: ‘Ik zit op turnen en nu kan ik elke week sparen voor mijn eigen turnmat’. En, behalve het geld verdienen, heeft ze nog een reden om elke week mee te helpen aan een schone wijk: ‘Het is ook gewoon gezellig om het samen te doen en met zijn allen de wijk in te gaan’.
De jeugd wordt zich door het samen zwerfvuil verzamelen bewuster hoeveel afval op straat wordt gegooid. En dat is weer belangrijk om de wijk op termijn schoner te maken. De kinderen leren ook op tijd te komen, een klus af te maken en werken voor geld, waardoor het project op meerdere vlakken educatief is. Veiligheid gaat voor alles. Alle opruimers dragen een lichtgevend hesje en rapen de troep met een grijper of handschoenen op.
Ben je ook tussen de 10 en 13 jaar en wil je voor een klein bedrag meehelpen met opruimen in jouw wijk? Meld je aan via info@avedan.nl Andere bewoners die belangeloos mee willen doen aan Schelfhorst Schoon kunnen elke laatste donderdag van de maand om 18.30 uur verzamelen bij wijkcentrum De Schelf.