Algemeen

Zomerbloeiers gaan winkelhart Almelo hele zomer opfleuren

ALMELO – Dankzij ondernemer Gert Pezij van GP Plants wordt de binnenstad van Almelo opnieuw opgefleurd. In de bloembakken waar tot voor kort tulpen bloeiden, zijn maandag allerlei zomerplanten gepoot.

Gert Pezij (links), wethouder Jan-Martin Van Rees en Matthijs Veldhuis bij een van de bakken met zomerbloemen.

Pezij stelde al eens tienduizend tulpen beschikbaar om de Koornmarkt op te fleuren. “Het centrum wordt er mooier van. Het geeft kleur aan de stad. Maar deze zijn uitgebloeid”, geeft hij aan. Nog voordat de kleurige weelde was verwelkt, gaf de Almelose ondernemer al aan de bakken opnieuw te vullen. “Het geeft kleur aan de stad. Ik wil mensen met plezier laten winkelen hier.”

De gemeente betaalde de bloembakken en zorgde voor de mankracht om de tulpen te planten. Vorige week vrijdag werden op de gemeentewerf de bakken voorzien van nieuwe zomerbloeiers. Maandag werden de veertig bakken verspreid over het kernwinkelgebied. Onder toeziend van Pezij met een twinkeling in zijn ogen werden de bloembakken met behulp van een heftruck uit de vrachtwagen geladen.

Prachtig samenspel
Ondernemer Wiebe Blaauw is enorm trots op zowel collega-ondernemer Pezij als de gemeente. “We moeten enorm dankbaar zijn voor burgerinitiatief. Gert die het initiatief neemt om de binnenstad op te fleuren, wethouder ‘binnenstad’ Jan-Martin van Rees die geld heeft vrijgemaakt om de bakken te onderhouden en de mensen die de hele dag bezig zijn geweest met poten. Dankzij de goede samenwerking kleurt de binnenstad deze hele zomer. En wanneer er een evenement is, worden de bloembakken tijdelijk verplaatst.”

Pezij, die tevens actief is in de stichting Almelo Bomenstad, wilde vorig jaar de Grotestraat al opfleuren met hortensia’s. Hij stelde er zo’n 400 beschikbaar. Maar door de extreme hitte was het snel gedaan met de bloemenpracht. Het is nog steeds de bedoeling dat er kleurrijke planten onder de leilindes komen. Er is nu een proefvak gemaakt om te kijken welke bloemen het meest geschikt zijn.

 

De tulpen hadden dit voorjaar meer succes, waardoor Pezij heeft aangegeven volgend jaar opnieuw de Koornmarkt te willen omtoveren tot een kleine ‘Keukenhof’. Wethouder Van Rees heeft aangegeven budget vrij te willen maken voor een jaarlijkse bloemenpracht, zodat de binnenstad niet steeds afhankelijk hoeft te zijn van een burgerinitiatief.