Algemeen

Zwitserse Amaia blikt terug op een jaar op Het Erasmus

ALMELO - De 16-jarige Amaia Strijbis is net terug in Zwitserland en dat na een bijzonder jaar in Nederland. Veel van haar klasgenoten kozen voor een uitwisseling in Canada of de Verenigde Staten. Maar Amaia wist al heel lang dat ze naar Nederland wilde. Ze wilde het liefst naar Den Haag, maar door corona was een uitwisseling met een school daar niet mogelijk. En toen opperden vrienden van haar ouders dat ze bij hen in Almelo mocht komen. En omdat ze in Zürich op een openbare school zit, koos Amaia voor Het Erasmus. 

Inmiddels spreekt Amaia vloeiend Nederlands, het is duidelijk dat de jonge Zwitserse een echte talenknobbel heeft. Ze spreekt Zwitsers-Duits, Duits, Portugees, Frans, Engels, Spaans en nu dus ook Nederlands. Het spreken van meerdere talen kreeg ze met de paplepel ingegoten. “Met mijn vader spreek ik Zwitsers-Duits, maar omdat het geen officiële taal is spreken we op het gymnasium Duits. Met mijn moeder spreek ik Portugees, zij is Braziliaanse. Frans krijgen wij al op de basisschool, omdat een deel van Zwitserland Franstalig is. Na twee jaar Latijn heb ik gekozen voor Spaans in het derde jaar. En nu dus Nederlands in het vierde jaar.”

Amaia ging op Het Erasmus naar 4 vwo. De eerste drie maanden vond ze best zwaar. “Ik begreep de Nederlandse taal nog niet echt en ik hoorde er nog niet helemaal bij. Maar met mijn verjaardag in mei had ik een feestje met 10 vriendinnen,” vertelt Amaia lachend. “In het begin moest ik goed opletten en schreef alles in het Engels.” In die eerste maanden vond ze het praten spannend en ongemakkelijk. “Ik was de enige in de klas die niet 100 procent Nederlands was. En als ze me gingen verbeteren terwijl ik iets zei, dan wilde ik het liefst weglopen.”

Amaia geeft aan dat ze met plezier naar school ging en Het Erasmus een erg leuk vindt. “De scholen zijn hier informeler. In Zurich zou ik niet tegen een docent kunnen praten zoals ik op Het Erasmus deed. Ook zijn de schooldagen korter als bij ons. En Paarse Vrijdag dat kende ik nog niet, maar ik vind het een mooi initiatief. Het grootste verschil is wel dat we in Zurich niet in onze moedertaal praten, alle lessen zijn in het Duits.”

In het Almelose gastgezin kon Amaia naar hartenlust oefenen met de Nederlandse taal, dat was een veilige omgeving voor haar. En sinds februari spreekt ze, naar eigen zeggen, 99 procent Nederlands. “Ik vind de Nederlandse taal een grappige taal, ik ben nu al zover in de taal en ik ken de meeste woorden. Om eerlijk te zijn vind ik Nederlands een blijere variant van het Duits. En waar ik ook achter ben gekomen is dat Nederlands meer lijkt op Zwitsers-Duits dan Duits.”

En haar cijfer voor Nederlands liegt er niet om, ze haalde namelijk een 7. Daarnaast stond ze een 7 gemiddeld voor alle vakken. Een superprestatie voor iemand die aan het begin van het schooljaar nog geen woord Nederlands kon. Volgend schooljaar gaat ze in Zürich naar 5 gymnasium. “Het was een super ervaring en ik heb het enorm naar mijn zin gehad in Almelo. Toch is het heerlijk om weer in Zürich te zijn, gelukkig wel samen met mijn nieuwe beste vriendin die ik heb leren kennen op Het Erasmus.”