Columns

VAN HET VERLEDEN NAAR... HET HEDEN

COLUMN - Peter van der Molen geeft regelmatig een inkijkje in Almelo onder het motto:
‘Van het verleden naar... het heden’.
Ruim 40 jaar geleden is Peter zijn loopbaan als journalist begonnen met een soortgelijke rubriek, maar dan op Twentse schaal.
We nemen u graag mee in ‘Van het verleden naar het heden’ met een foto van oud-Almelo en een foto van de huidige situatie, vaak met de nodige tekst en uitleg.
Veel leesplezier!

TEXTIELHISTORIE
IN ZORGLOCATIE EUGERIA

Aan het begin van de vorige eeuw bevond zich op de kruising Vriezenveenseweg – Ootmarsumsestraat een heuse Vriezenveense enclave. Aan de ene kant woonde de textielfabrikantenfamilie Tilanus (zie vorige aflevering) en op de hoek er tegenover woonden in twee naast elkaar gelegen villa’s de Vriezenveense families Tutertien en Kunst. Net als de familie Tilanus waren het zogenaamde Rusluie vanwege hun zakelijke activiteiten in het Russische St. Petersburg.

De villa van de familie Tutertien heeft gedurende de Eerste Wereldoorlog (1914 – 1918) dienst gedaan als onderdak voor Belgische vluchtelingen en is in 1930 getransformeerd tot Christelijk Lyceum dat in 1961 verhuisde naar de Kolthofsingel.

Villa Panorama van de familie Kunst is na enkele eigendomswisselingen na de dood van de laatste bewoonster - mevrouw Stork – dienst gaan doen als diaconessenhuis. Die functie heeft het tot 1959 behouden. In dat jaar is een samenwerking tot stand gekomen met het Algemeen Ziekenhuis, het Prinses Irene ziekenhuis dat met 387 bedden in 1960 door de prinses zelf werd geopend. Dat ziekenhuis ging in 1974 een fusie aan met het RK ziekenhuis St. Elisabeth en samen verhuisden zij  naar een nieuw streekziekenhuis in het Windmolenbroek. Het Prinses Irene ziekenhuis werd in 1987 aan Hennie van der Most verkocht en geniet sindsdien landelijke bekendheid als Preston Palace.  Rond 1960 werd door het diaconessenhuis de overgang naar verpleeghuis Eugeria voor chronisch zieken gemaakt. In 1967 moest de voormalige villa plaats maken voor een voor die tijd modern gebouw.

Maar de ontwikkelingen in de zorg hebben niet stil gestaan. Als een van de 245 vestigingen van de Carintreggelandgroep heeft woon-zorgcentrum Eugeria de afgelopen jaren in twee fases een enorme gedaanteverwisseling ondergaan. Eerst is een nieuw hoofdgebouw met twee zorggebouwen gerealiseerd en vervolgens zijn de twee resterende gebouwen van het oude verpleeghuis vervangen door twee nieuwe zorggebouwen. In totaal is er plaats voor ongeveer 150 klienten met verschillende zorgvragen. Het complex omvat verder onder meer een eigen winkel, een restaurant, een ruimte voor dagvoorziening en uiteraard de nodige kantoorruimte en dat alles  op een oppervlakte van bijna 15000 vierkante meter.

Overigens is het Vriezenveense verleden in de nieuwbouw bewaard gebleven in de namen van de verschillende afdelingen: Villa Tutertien, villa Tilanus, villa Paviljoen en villa Panorama.

Peter van der Molen