Sport & Vrije tijd

Al fietsend natuurgebied De Doorbraak ontdekken

ALMELO - De Doorbraak is een prachtig gebied dat al wandelend of fietsend kan worden ontdekt. Landschap Overijssel houdt dinsdag 2 augustus een ‘Op stap’ fietsexcursie. Onderweg wordt er regelmatig een stop gehouden en worden de deelnemers getrakteerd op allerlei wetenswaardigheden uit het gebied.

Tijdens de fietsexcursie langs De Doorbraak geregeld een stop gemaakt, waar het een en ander wordt toegelicht.

De Doorbraak is een 14 kilometer lange nieuw gegraven watergang tussen de Loolee bij Almelo en de Exosche Aa in Ypelo bij Wierden. Deze watergang is met meanderende vorm aangelegd, om er voor te zorgen dat het laag gelegen Almelo niet langer verrast wordt door een plotselinge watertoevoer waardoor de straten en kelders blank komen te staan. De laatste jaren is de droogte in Twente een groot probleem en daar kan de Doorbraak met zijn stuwen ook een positieve bijdrage aan leveren.

Er zijn veertien bruggen geplaatst die allemaal op dezelfde manier zijn vorm gegeven. Er staan ook zeven beelden van kunstenaar Rinus Roelofs, die op kunstzinnige wijze de Doorbraak vorm heeft gegeven.

Onder leiding van een landschapsgids fietsen de deelnemers ongeveer 2,5 uur door dit mooie, waterrijke gebied. Tijdens deze ’OpStap’ excursie is het gebied vanaf Ypelo aan de beurt. Ook wordt een stukje langs de Regge gefietst, waar prachtige flora en fauna samenkomen. De excursie start om 13.30 uur. Aanmelden is noodzakelijk om de groepsgrootte te beperken. Er is plaats voor maximaal 15 personen. Aanmelden kan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten.

De kosten zijn 5 euro per volwassene en 3 euro per kind. Donateurs van Landschap Overijssel kunnen op vertoon van hun donateurspas gratis mee.