Sport & Vrije tijd

Almelose buschauffeur fietst zomer door Europa
met stichting Villa Joep als support voor de 1-jarige Valerie

ALMELO - Fietsen doet hij zijn hele leven al. Voor rust en ruimte in zijn hoofd, maar vooral voor het avontuur. De afgelopen jaren waren zijn fietstochten een welkome afwisseling op het leven als buschauffeur. “Waar je vroeger dag en nacht op reis kon zijn, is dat wel anders als je ouder wordt.”

De 52-jarige Jaco Middag uit Nijverdal verandert nu van koers. Geen veilige bus routes in Almelo en omstreken, maar een zomer fietsen door Europa, voor zichzelf, maar ook voor Villa Joep. “Ik fiets deze zomer in drie maand langs zeven Olympische stadions in Europa. Via social media doe ik daarvan verslag. Want, als ervaren fietser weet ik van de avonturen als je onderweg bent. Dat is prachtig. Fietsen is machtig. Maar het kan ook bar en boos zijn,” vertelt de geboren en getogen Nijverdaller. “Een aantal jaar terug was ik in Ierland. Dat was afzien vanwege het koude weer, maar als sportman geef je niet zomaar op. Nu kies ik voor de zonnige route. Ik vind het mooi om dat op social media te delen.”

Kleine Valerie

Villa Joep kwam in zijn leven omdat de kleindochter van zijn dierbare fietsvriendin, Gudule, op 1 januari 2021 de diagnose Neuroblastoom kinderkanker kreeg. “Dat was een schok. Gudul was mijn beste fietsvriendin en toen zij onverwachts overleed in 2014 heb ik een waardevolle vriendschap met haar kinderen voortgezet. De geboorte van haar 2e kleinkind, Valerie, in 2020, was voor mij schitterend om van dichtbij mee te maken. Ik heb zelf helaas geen partner gevonden in dit leven om een gezin mee te stichten. Valerie was 6 maand toen ze plotseling een zeldzame vorm van kinderkanker bleek te hebben. Dat raakte mij en de mensen om mij heen. Dus ik stap nu weer op mijn fiets, met de kop in de wind voor de goede zaak.”

De tocht

Jaco Middag vertrok maandag 2 mei jl. vanaf het Olympisch stadion in Amsterdam en fietst naar München, Rome, Barcelona, Parijs, Antwerpen en terug naar Amsterdam. Een tocht van ruim 4.000 km. Hij doet verslag via Instagram (ja.co5016) en Facebook (Jaco Middag) over fietspaden en andere bijzaken. Fiets deze zomer online met hem mee, voor jezelf en voor de kinderen van Villa Joep. En Valerie? Zij volgt hem ook. Het gaat nu supergoed met haar.

Villa Joep

Villa Joep is de inspirator en aanjager van activiteiten die leiden tot het uit de wereld helpen van Neuroblastoom kinderkanker. Jaco heeft een eigen donatiepagina bij Villa Joep: supportanddonate.com/doneer-pagina/6122/kom-in-actie-voor-villa-joep-jaco-middag