Sport & Vrije tijd

Almelose jeugd mag eindelijk weer de sportvelden op

ALMELO – Voor het eerst in zes weken mocht de jeugd tijdens de meivakantie weer samen sporten. Stil zitten tijdens de lockdown was er voor veel clubleden niet bij. Diverse Almelose sportverenigingen plaatsten filmpjes of mailden trainingsschema’s om de leden zo fit mogelijk te houden.

De kinderen hebben veel plezier op het kunstgrasveld van Luctor et Emergo.

De voorwaarden waaronder de jeugd weer mag sporten, is onder meer dat de sporten in de buitenlucht plaatsvinden. Jongeren tot en met 12 jaar hoeven bij de trainingen onderling geen anderhalve meter afstand te bewaren, de jeugd tussen de 13 en 18 jaar moet dat wèl doen.

 

Gepuzzel bij Luctor et Emergo

Bij voetbalvereniging Luctor et Emergo was het nog een heel gepuzzel om 26 teams weer aan het trainen te krijgen. “Je moet aan heel wat richtlijnen voldoen: een aparte ingang en een aparte uitgang. En dan nog vrijwilligers regelen die de poorten bewaken, dat ouders niet het terrein opkomen”, geeft voorzitter Sandor Nijkamp aan. “Maar alles is goed verlopen, de ouders houden zich aan de regels. Volgens mij zijn zowel de kinderen als de ouders blij dat er weer gesport kan worden.”

Normaal beschikt Luctor et Emergo over twee velden. Nu is alleen het kunstgrasveld beschikbaar doordat de grasvelden in de onderhoudsperiode zitten. “De gemeente zit met de handen in het haar. Een groot deel van de groenwerkers zit in de risicogroep. En daarnaast hebben we last van de droogte. De gemeente heeft nu te weinig mensen om al die velden in Almelo goed te onderhouden”, zegt Nijkamp begripvol.

Ondanks het gepuzzel met het rooster voor de eigen teams heeft de club gehoor gegeven aan de gemeente om samen te werken met andere clubs, om zoveel mogelijk kinderen weer te kunnen laten sporten. Korfbalvereniging CKV Achilles Almelo gaat op dinsdag en vrijdag op het kunstgrasveld van Luctor et Emergo oefenen.

 

Vervelingsritje de Zwaluwen

AWV de Zwaluwen start deze week weer met trainingen. “Wij hebben ervoor gekozen om na de vakantie te starten. De scholen gaan dan weer open en we zijn dan iets verder in de ontwikkelingen wat betreft corona”, geeft voorzitter Philip Kootstra aan. “De ‘slimme lockdown’ is voor ons minder erg geweest. Kinderen hebben wel een vader of moeder die mee kan en wil fietsen. En we hebben onze manier van trainen aangepast: een soort gezinstraining met een schema hoe je het beste fit kan blijven.” Een van de junioren, Luuk Holslag, ging de uitdaging graag aan. Op een dag heeft hij maar liefst 407 kilometer gefietst. Hij wilde een uitdaging, want school was er niet. “Hij noemt het zijn ‘vervelingsritje’. ‘Anders moest ik afwassen’ appte hij mij.”

Boven de 12 jaar is het volgens Kootstra nog niet verantwoord om met trainingen te beginnen. “Met wielrennen ga je snel bij elkaar in het wiel zitten. Uit studies is gebleken dat je met fietsen je wel 20 tot 25 meter afstand mag houden. Dit maakt gezamenlijke trainingen niet mogelijk.” De MTB-leden zullen in plaats van in het bos op het clubparcours trainen. Alleen leden tot 18 jaar.

Ook bij de Zwaluwen is er een nieuwe samenwerking aangegaan, met Odin’92. De dansers trainen altijd binnen, in de IISPA. Zolang de agenda’s niet in elkaar overlopen gaan ze op maandag- en woensdagavond met jeugd tot 12 jaar trainen op het terrein van de Zwaluwen.

 

Renovatie Big Bulls

Rugbyclub The Big Bulls is al 45 jaar actief op Het Wendelgoor, Tussen Almelo en Wierden. Hier zijn ze vrijdag 1 mei al weer gestart met trainingen voor de jeugd. De leden hebben absoluut niet stil gezeten de afgelopen weken. De lichtmasten, die al meer dan 35 jaar de trainingen in een fraai oranje-lichtschemering mogelijk maakten, zijn vervangen door nieuwe exemplaren met led-lichtbakken. Ook het veld is verschoven richting het kanaal, waardoor aan de linkerzijde een extra trainingsveld kan worden gerealiseerd. “Dat laatste zal dan nog even op zich laten wachten”, aldus voorzitter Richard Oude Kotte. “Maar wellicht kunnen we op de langste dag van het jaar vanaf een uur of tien 's avonds een Midsummernight training plannen onder het blakende licht van de nieuwe lichtmasten.”

 

Lockdown coffee

Terwijl de kinderen weer kunnen sporten, zitten de penningmeesters met de handen in het haar. Financieel zijn er grote problemen ontstaan door de corona crisis. Sandor Nijkamp: “We zouden nu de afsluiting van het seizoen hebben met een sponsortoernooi, barbecues en zo. En we missen onze omzet van de kantine, want die zit nog dicht. Dat is voor ons heel veel geld, dat we niet hebben meegenomen in de contributie. Dan zou voetballen een elitesport worden.” Investeringen zoals zonnepanelen en nieuwe tenues voor het nieuwe seizoen zijn daarom uitgesteld.

 

De rugbyspelers hebben een mooie actie opgericht om de clubkas te spekken: lockdown coffee. Er worden kilozakken koffiebonen verkocht voor € 10,99 en 80 Nespresso capsules voor € 11,99. Er wordt € 5,00 per pak bonen of capsules op de rekening van de Bulls overgemaakt. “Kan onze rugbyclub een mooi zakcentje opleveren en daar wordt de penningmeester vast een beetje blijer van nu we de baropbrengst al aantal weken missen.”