Sport & Vrije tijd

Almelose Jeugdschaakacademie doet gooi naar Guinness-record non-stop schaken

ALMELO - Dit jaar bestaat de KNSB 150 jaar. De Stichting Almelose Jeugdschaakacademie wil hier op inhaken met een wereldrecordpoging: 150 uur non-stop schaken in één en dezelfde ruimte. Hiermee hoopt de vereniging in het Guinness Book of Records te komen. 

Ruim negentig jongeren namen vorig jaar deel aan het NK jeugdschaken in de IISPA

Het is volgens de Almelose schaker en voorzitter Yannic Husers een totaal nieuwe recordpoging. “Hoe mooi zou het zijn om Almelo in dat boek te krijgen?” En dan al die publiciteit er om heen. 

Laatste NK in Almelo

De wereldrecordpoging zal tijdens de derde Almelose editie van het NK jeugdschaken moeten plaatsvinden. Ongeveer honderd jongeren uit heel Nederland zullen van 30 april tot en met 6 mei naar Almelo komen om te strijden om de titel. Zij spelen verspreid in drie categorieën hun matches. “We hebben een week lang schaken in Almelo met een hoofdtoernooi, jeugdtoernooi, live streamings met commentaar van meesters en een senioren toernooi. We willen ook nog iets voor de basisschool opzetten.”

Eline Roebers en Machteld van Foreest worden verwacht voor het toernooi. De wedstrijden in Almelo zijn immers de kwalificaties voor het EK of WK. Het NK jeugdschaken is al met al een goede promotie voor Almelo en in het bijzonder voor de schaaksport in Almelo. “En dan met een knal van een recordpoging eruit, omdat het de laatste keer is dat wij het NK organiseren.”

Nachtelijke potjes

De officiële recordpoging draait om minimaal twee personen die 150 uren aan het schaken zijn. “Het maakt niet uit wie en hoe, als het maar in één en dezelfde ruimte”, maakt Husers duidelijk. “Dat mogen jeugdschakers zijn maar ook senioren. Iedereen kan dus een uurtje of meer deelnemen. Als er maar in dezelfde ruimte wordt geschaakt.”

Husers verwacht 150 tot 200 schakers minimaal nodig te hebben. Hij heeft al enkele aanmeldingen voor de recordpoging ontvangen. Voornamelijk voor de nachtelijke uurtjes. “Heel veel mensen zeggen ‘Zo’n nachtje wil ik wel meepakken’. Aanmelden is niet verplicht, maar dan kunnen wij een beetje een indeling maken zodat er geen lege gaten vallen. Want dan gaat de recordpoging zeker niet lukken.”

Geld voor Guinness-poging

Voordat het zover is en Husers verder gaat met de organisatie rondom de Guinness-poging, heeft de Stichting Almelose Jeugdschaakacademie eerst sponsoren nodig. Voor het NK jeugdschaken is alles in kannen en kruiken, maar niet voor de recordpoging. “Wanneer het een persoonlijke poging is, dan kost inschrijven maar iets van 5 euro. Omdat we als stichting worden gezien, zijn de kosten 10.000 euro. Dat is onze hele begroting voor het NK jeugdschaken.” Dus is Husers op zoek naar sponsoren voor de Guinness-poging. Volgens hem is de KNSB lyrisch, maar kan die niet bijdragen. “Daarom hoop ik dat er bedrijven zijn, desnoods gebundeld, die me hierbij willen ondersteunen. Het zou mooie reclame zijn voor deze bedrijven, want als de recordpoging door kan gaan, zal dat de nodige aandacht opleveren. Waarschijnlijk ook bij de internationale bond. Dan kan het de hele wereld over gaan.”

Wie meer informatie over de Guinness-recordpoging wil en samenwerking aan wil gaan, kan contact opnemen via y.husers@hotmail.com of 06-37233091