Sport & Vrije tijd

Almelovoorelkaar organiseert online pubquiz tegen eenzaamheid

ALMELO - Het digitale platform Almelovoorelkaar, mogelijk gemaakt door welzijnsorganisatie Avedan, gaat in de gemeente Almelo de strijd aan tegen eenzaamheid met een speciale campagne in de Week tegen Eenzaamheid. Op verschillende plekken in de gemeente Almelo zijn de komende week briefjes van ‘Sam’ te vinden, die samen iets leuks wil ondernemen. De briefjes bevatten een websiteadres waarop wordt uitgelegd dat iedereen Sam kan zijn, en waar het aanbod van Almeloërs te vinden is die net als Sam contact zoeken. De campagne wordt afgesloten met een gezellige online pubquiz waar je elkaar kunt leren kennen. Almelovoorelkaar wil inwoners met deze campagne op een laagdrempelige manier aan elkaar koppelen en zo eenzaamheid verminderen. 

Sinds het coronavirus is eenzaamheid iets dat steeds meer wordt besproken. De maatregelen hebben het gevoel van eenzaamheid veelal versterkt. Ouderen in zorginstellingen die geen bezoek meer mochten ontvangen, studenten die verpieteren achter het beeldscherm, iemand die een scheiding meemaakt en door het thuiswerken collega’s mist.

Wie is Sam?

Van de inwoners van de gemeente Almelo voelt 47% zich regelmatig eenzaam. Zo ongeveer iedereen krijgt er in zijn leven wel eens mee te maken. Omdat eenzaamheid dus zo ongeveer iedereen kan treffen, is er gezocht naar een laagdrempelige manier om hier een positieve verandering in te brengen. Diegenen die zich eenzaam voelen bereiken. En vervolgens hen met elkaar in contact brengen. Daarom is ‘Sam’ ontwikkeld, het boegbeeld van de campagne. Niet toevallig een naam die zowel bij mannen als vrouwen kan, voor jong en oud. En met de huidige eenzaamheidscijfers zijn er altijd meerdere ‘Sam’s’ in je buurt en dat leidt tot de samenvoeging SAMen, samen dus.

In de campagne wordt Sam gevolgd die op zoek gaat naar anderen om samen te sporten, tuinieren, koffie te drinken, een goed boek te lezen of gewoon te praten over het leven. Ze laat geprinte A4’tjes achter op populaire plekken in de gemeente Almelo, en post op social media. Op de site www.almelovoorelkaar.nl/sam lees je Sams verhaal én vind je meteen het aanbod van alle Almeloërs die samen iets willen ondernemen. Ook vind je daar het aanbod van alle maatschappelijke organisaties terug waar je elkaar kunt ontmoeten.

Grootste pubquiz van Nederland

De campagne wordt 8 oktober afgesloten met Sam’s Pubquiz. Een spectaculaire online show waar deelnemers elkaar kunnen leren kennen in een ongedwongen setting. Almelovoorelkaar deelt alle deelnemers in in passende teams, dus je ontmoet altijd nieuwe mensen. Aanmelden kan alleen of samen met iemand die ook op zoek is naar nieuwe contacten. De pubquiz wordt georganiseerd in totaal 55 gemeenten en is daarmee het grootste event van Nederland in de Week tegen Eenzaamheid.

Online verbinden

In de week tegen Eenzaamheid worden er in de gemeente Almelo meerdere activiteiten georganiseerd. Crista ten Hove: “Met de SAMen campagne willen we op een luchtige en verrassende manier aandacht vragen voor dit thema. Ook willen we een online oplossing toevoegen aan alle initiatieven die er zijn. Online heeft als voordeel dat het super laagdrempelig is om mee te doen. Het spreekt ook vaak een iets jongere doelgroep aan. Uit onderzoek blijkt dat voor deze doelgroep minder georganiseerd wordt terwijl de behoefte iets groter is. Tenslotte is online nieuwe mensen leren kennen een logische optie gezien het succes van datingapps. Extra voordeel is dat het via Almelovoorelkaar veiliger is dan op een andere online plek en natuurlijk coronaproof”.

Zaadje geplant

De campagne moet wat Crista ten Hove betreft vooral motiveren en stimuleren. “Iedereen is wel eens alleen, en iedereen heeft wel eens nagedacht hoe ze nieuwe contacten kunnen leggen. Op Almelovoorelkaar zie je dat letterlijk op een kaart. Dus doe net als ‘onze’ Sam, plaats je aanbod en ga SAMen iets leuks doen, zoals pubquizen. Alleen samen lossen we eenzaamheid op. Ik hoop dat Sam zo een zaadje heeft geplant en Almeloërs aan het denken heeft gezet. ”.