Sport & Vrije tijd

AWV De Zwaluwen is bolletjestrui partnervereniging binnen Team Jumbo-Visma

ALMELO - Meer jongeren op de fiets en talenten begeleiden naar de top. Dat is waar AWV De Zwaluwen voor gaat. De Almelose vereniging mag zich bolletjestrui partnervereniging van Team Jumbo-Visma noemen. Samen met de Nederlandse wielerploeg gaat de Zwaluwen proberen zich nog verder te ontwikkelen om grote namen zoals Lars Boven, Mike Vliek, Rick Pluimers, en Ilse Pluimers door te laten stromen. 

De Zwaluwen is na TWC Maaslandster Zuid-Limburg en ARC Ulysses de derde partnervereniging op bolletjestruiniveau binnen de Team Jumbo-Visma Koers. Philip Kootstra, voorzitter van AWV De Zwaluwen, is trots op de stap die zijn vereniging zet. “Samen met Team Jumbo-Visma blijven we zoeken naar manieren om elkaar te versterken de komende jaren. Jeugdrenners zijn op zoek naar een stabiele basis en daar kunnen wij hun bij helpen. We hebben in het verleden al veel renners afgeleverd bij de semiprofs en professionals.”

Binnen de Team Jumbo-Visma Koers zijn er drie gradaties waarvoor een vereniging in aanmerking kan komen: de witte trui, de bolletjestrui en de gele trui. “Het soort trui geeft de hoeveelheid mogelijkheden aan die we krijgen. We hebben samen doelen geformuleerd waar we naar toe willen groeien. Voor ons is dit iets heel positiefs om aan te koppelen.” 

Het plan steunt op twee pijlers: opleiding en aanwas. “Concreet houdt dat in dat we vanuit Jumbo-Visma de nodige begeleiding krijgen op diverse niveaus, zodat onze renners een snellere doorstroom kunnen hebben naar Jumbo-Visma.” Op deze manier kan De Zwaluwen gebruikmaken van de expertise en kennis van Team Jumbo-Visma, om zo hun vereniging verder te ontwikkelen. “Ik denk wel dat we een aantal toppers hebben bij de jeugd, maar dat moet zich nog verder ontwikkelen.” De jeugd van De Zwaluwen heeft onlangs nog een training gehad van meervoudig Wereld en Olympisch kampioen Marianne Vos.

Een van de doelen is certificering van alle trainers, waar De Zwaluwen al mee bezig. “We hebben al enkele gecertificeerde trainers, maar dat moeten er meer worden.”

De Almelose wielervereniging gaat ook clinics organiseren op de Almelose middelbare scholen voor leerlingen in de derde klas en hoger. Om kennis te laten maken met de wielersport en de stap naar een wielervereniging te verkleinen. “We willen dan de gymlessen tijdelijk overnemen en verzorgen deze met behulp van Tacx-trainers en Zwift-software de clinic. Als er een tussen zit die goede waardes trapt, zullen we hem of haar zeker benaderen om eventueel een nieuwe prof te laten worden”, geeft Kootstra aan. 

Head of Community van Team Jumbo-Visma Academy Jaap van Hulten kijkt uit naar een intensievere samenwerking met AWV De Zwaluwen. “De Zwaluwen is een van de toonaangevende wielerclubs in Nederland. Ze leiden al jaren jonge renners op voor de hogere niveaus in het wielrennen. Daarnaast hebben zij in het oosten van het land een structuur opgericht met allerlei fietsdisciplines. De club wil een grotere eenheid creëren en heeft grote ambities en dat spreekt ons erg aan. Vandaar dat we de vereniging nu promoveren naar de bolletjestrui.”