Sport & Vrije tijd

Beleef Almelo op een andere manier tijdens wandeling met Henk Passies

ALMELO - Henk doet zijn achternaam eer aan: Passies. En de twee voor wandelen en cultuur gaat hij dinsdag 21 september combineren tijdens de beleefwandeling Almelo. “Wandelen is mooi maar je moet ook een beetje het brein prikkelen. En er is genoeg natuur en historie in Almelo waar nog het een en ander over te vertellen valt.”

Henk Passies (links) met een van de bewoners van de boerenerven die tijdens de beleefwandeling worden bezocht.

In juni werd Passies door Sportbedrijf Almelo benaderd om een herfstwandeling te organiseren. “Ik dacht toen meteen dat het niet alleen om wandelen moet gaan, maar om meer. Almelo heeft zo'n mooi buitengebied en een geweldige historie, daar moet ik iets mee doen.”

In Borne heeft hij vorig jaar voor de eerste keer de Monumenten Run Borne gehouden. “Het is zo mooi om sport en cultuur met elkaar te verbinden. Aan het einde van de tocht kreeg ik zoveel mooie reacties, dat ik met het verzoek van Sportbedrijf Almelo meteen aan zoiets moest denken.”

Nieuwe paden ontdekken

Er werd contact gelegd met de historische kring en enkele boeren. Naarmate de gesprekken vorderden, kreeg de wandeling steeds meer vorm. Passies hoorde toen al enkele verhalen, die hij zelf nog niet kende en zeker de moeite waard zijn om aan te horen. “Ik ken Almelo goed, maar ontdek er nog steeds nieuwe dingen. Almelo is mooi om te zien, om te beleven. Dankzij het wandelen ontdek ik nog steeds nieuwe paden.”

De beleefwandeling gaat onder begeleiding van Passies en een vrijwilliger van de Historische Kring Almelo langs diverse monumenten en boerenerven in Almelo. Zo nu en dan zullen de bewoners van het erf hun verhaal vertellen. “Ik kwam laatst zelf langs de Bleekkerk en de deur stond open. Na een kort gesprek met de predikant gaf hij aan ‘kom maar hier langs’. En van de boswachter hebben we toestemming gekregen om over een paadje te lopen dat normaal niet toegankelijk is voor voetgangers.”

Het gaat dinsdag niet alleen om wandelen maar ook om mooie verhalen over monumenten, boerderijen en mensen in en om Almelo. Passies wil nog niet alles verklappen wat de wandelaars op hun pad tegen zullen komen. In elk geval staan de twee oude ziekenhuis op de route en worden enkele boerderijen aangedaan, waaronder een met een worstenmaker. “Dat zijn dan de leuke dingen.”

Almelo ademt historie

Passies heeft door het wandelen al meer dan genoeg inspiratie opgedaan voor een volgende wandeling, in het voorjaar of zomer. “Mijn favoriete plek is toch wel de Graven Allee. Je bent op een worp afstand van de binnenstad meteen in het buitengebied, met mooie paadjes. Je kan er links en rechts de bossen en het ademt historie. Het Bellinckhof, de andere kant op, is ook mooi. Of De Doorbraak en het Nijreesbos. Iets verder weg misschien, maar ook daar valt genoeg te vertellen. Misschien de volgende keer.”

Voor dinsdag 21 september is er een lange wandeling van zo’n 10 kilometer (ongeveer 2,5 uur). Deze lange wandeling start om 9.30 uur (inloop vanaf 9.00 uur). Er is ook een kortere wandeling van 5 kilometer (ongeveer 1,5 uur). Deze start om 13.30 uur (inloop vanaf 13.00 uur). De wandelingen starten en eindigen bij het nieuwe Natuurhus in het Hagenpark. Ben je benieuwd naar de wandelingen en verhalen? Meldt je dan aan via info@fitmetpassie.nl of bel met Henk Passies 06-8396 5445. De kosten bedragen € 7,50 per persoon, inclusief een consumptie na afloop bij het Natuurhus.