Sport & Vrije tijd

Blauw-wit hart voor zwemclub ZPA blijft na al die jaren kloppen

ALMELO - Het is nog zo ver weg, 18 juni 2022, maar de oud-leden van zwemclub ZPA kijken er nu al naar uit. Gert van Maanen, Gerard Hoekstra, Herrian Reuten, Marcel Jacobs zijn nu al druk bezig met de voorbereidingen voor de reünie rondom het 85-jarig bestaan van hun zwemvereniging.

Oud-ZPA leden Gert van Maanen, Gerard Hoekstra, Herjan Reuten en Marcel Jacobs in overleg voor de komende reünie.

“Het is inderdaad een vrij vroege aankondiging”, beaamt Marcel Jacobs, voorzitter van de reünie organisatie. “Maar dan kunnen de oud-leden er rekening mee houden. Het zijn mensen op leeftijd en bij de vorige reünie, vier jaar geleden, werd gevraagd of we het ‘wat’ eerder aan kunnen geven.”

De vier heren kwamen in 2017 bij elkaar en het idee van een reünie kwam ter sprake. Binnen twee weken was alles geregeld. “Via de mail en social media hebben we gelukkig veel mensen kunnen bereiken. We hadden niet verwacht dat het zo’n succes zou worden. We hebben toen besloten eens in de vijf jaar bij elkaar te komen, om het ZPA-gevoel te delen.”

Want dat gevoel is er nog steeds. De zwem en poloclub werd op 15 juni 1937 opgericht. Vele jaren en vele successen later is ZPA, samen met De Aa uit Wierden, in 2002 opgegaan in fusieclub De Veene. Dat had volgens Jacobs nog heel wat voeten in de aarde. “Wij zaten krap in ons ledenaantal en de bijdrage aan het zwembad was duur. De Aa had niet veel capaciteit en klopte bij ons aan. Maar het waren twee totaal andere verenigingen die elkaars bloed wel konden drinken. Het voelde net als Nederland-Duitsland zeg maar.” Toenmalige leden van ZPA riepen ‘de Aa is groen en daar gaan we geen zaken mee doen’, en ze hielden voet bij stuk. Van de waterpolo waren er slechts drie spelers die meegingen in het fusieteam van De Veene. Waaronder Marcel Jacobs, die toen in het eerste speelde.

“Ik was een jaar of 9, 10 toen ik begon met zwemmen. Mijn moeder was badjuffrouw. Tot mijn zestiende heb ik altijd gezwommen in de elite van ZPA. Dat niveau kon ik net niet aan. Toen ben ik stiekem waterpoloër geworden. Dat mocht niet van m’n ouders, in hun ogen is dat een degradatie. Je zwemt geen tijden meer, dan moet je maar waterpolo spelen.”

Met een warm gevoel kijkt hij terug op ruim twintig mooie jaren in het water. “Ik heb 20 jaar in heren 1 van ZPA gespeeld en ok nog even voor De Veene. Ik merk aan mezelf dat we echt ZPA-mensen zijn. De twee oude clubs zijn twee verschillende werelden. Mijn hele jeugd heb ik in het water doorgebracht. Verschrikkelijk dat alles uit elkaar is geploft.”

ZPA gooide altijd hoge ogen, bij zowel het zwemmen als de waterpolo. Buitenlandse spelers werden binnen de selectie gehaald. “We waren op dat moment de topsportvereniging binnen dat kleine Almelo van ons. Toen veel spelers weggingen, die de kar hadden getrokken, toen kakte alles in elkaar en zijn we helemaal weggezakt.” Dat was voor Jacobs ook de reden om te stoppen als actief speler. Tegenwoordig is hij nog actief als trainer in de waterpolo. “Ik heb De Veene een paar jaar getraind, maar dan merk je dat het te dicht bij je staat. Dit jaar ga ik naar WS Twente in Hengelo.”

Hoewel de oud-leden van ZPA bijna allemaal zijn gestopt, zijn de contacten nog nauw. Enkele leden komen regelmatig bij elkaar voor een potje kaarten of een fietstocht. En er wordt volop uitgekeken naar de reünie van volgend jaar. “We hebben al vele aanmeldingen binnen, maar hopen nog meer oud-leden te bereiken. De oudere leden leven er helemaal naar toe. En voor onszelf, de organisatie, is het ook prachtig. Wij zijn dan ook trots en blij dat er nog zoveel blauw-wit hart voor ZPA is.” Zo heeft voormalig topzwemmer op de vrije slag André in het Veld al aangegeven van de partij te zijn.

Oud-leden kunnen zich aanmelden voor de reünie via herjanreuten65@gmail.com. Hier kunnen ook foto’s naar toe worden gestuurd, die op de facebooksite van ZPA Almelo 85 jaar worden geplaatst.