Sport & Vrije tijd

Bowlskampioenen Jannie en Leo verdedigen titel op NK

ALMELO - Almelo is op 25 en 26 februari het centrum van de Bowls sport in Nederland. De Nederlandse kampioenschappen Bowls voor pairs worden gehouden in de IISPA. Jannie (77) en Leo (78) Brama zullen er hun kampioenstitel verdedigen. 

Almelo’s team maakt zich op voor NK bowls, met (vanaf links) Leo Brama, Jannie Brama en Gerrit Wiggers. Wim Stelling ontbreekt op de foto.

Brama en zijn vrouw zijn elke week te vinden op de banen in de IISPA. En niet onverdienstelijk. In 2017 werd het echtpaar Nederlands kampioen bowls.

Daarvoor zijn ze vijf jaar achter elkaar oostelijk kampioen geweest. In 2021 haalde Leo Brama de titel binnen met Hetty Witmans. “Jannie is er een tijdje uit geweest vanwege haar schouder”, legt Leo uit.

“Met Hettie ging het ook hartstikke goed, maar als je dan weer met je eigen partner kan spelen waar je al jaren mee gespeeld hebt… Het is mooi om deze sport als echtpaar uit te kunnen oefenen. Ik ben er wel blij mee dat Jannie en ik weer als stel deelnemen aan het NK.”

In 2001 heeft de Almeloër het Engelse balspel naar Almelo gehaald. Sinds 2009 is het een officiële club. “De gemeente vond het een mooi initiatief om zo meer ouderen aan het sporten te krijgen.

Het is een sport wat iedereen kan doen. Of je nu last hebt van de rug of benen, dat is geen probleem.

Zolang je iets kunt, kan je deelnemen. We hebben mensen van in de 90, maar zij nemen niet deel aan het NK. Maar op zo’n hoge leeftijd kan je nog rustig bowls spelen.”

In al die jaren heeft Brama heel veel moeten doen om de bowlsclub te promoten. “Het is een relatief onbekende sport.

Terwijl jeu de boules een bekendere variant is.” Bij bowls is het de bedoeling dat een speler of team zijn ovale ballen (bowls) zo dicht mogelijk bij de doelbal (jack) weet te plaatsen. Voor elke bowl die dichter bij de jack ligt dan die van de tegenstander, krijgt men een punt.

De concurrentie in de omgeving wordt door Brama goed in de gaten gehouden. “Spelers uit het westen hebben we geen last van”, grapt hij. En er wordt extra geoefend. Naast de vrijdagochtend met de andere leden van de bowlsclub wordt de laatste weken voor het NK de mat wat vaker uitgerold. “Bij een kameraad, want zo’n mat van ruim 30 meter lang rol je niet zomaar even uit in je woonkamer." 

Voor het NK hebben 16 teams zich ingeschreven, waarvan twee van de Almelose Bowls Club.  Gerrit Wiggers en Wim Stelling zullen eveneens de groene vilten mat van 30 meter betreden.

De voorrondes worden gespeeld op zaterdag vanaf 9.30 uur, de finales zijn een dag later. Leo: “Als we de voorrondes op zaterdag hebben gehad en dan doorgaan naar zondag, de finaleronde, dan is dat knap.” Al hoopt hij er stiekem al wel een beetje op. “Je wilt natuurlijk wel weer die prijs binnenhalen. Lukt het niet en hebben we goed gespeeld, dan ben ik ook tevreden. Maar ik ben niet snel tevreden.”