Sport & Vrije tijd

Galathea duikt op bij diverse evenementen in Almelo

ALMELO – Het sportaanbod in Almelo is groot: van voetbal tot korfbal, zwemmen, badminton en toerfietsen. De duikers van de onderwatersportvereniging Galathea zijn vaak aanwezig bij diverse evenementen in Almelo. Om hun sport te promoten, maar ook zeker om hulp te bieden. Ook is het mogelijk om onderwaterhockey te spelen bij deze Almelose club.

Duikers van Galathea verlenen bij diverse activiteiten tijdens de Havendagen assistentie. Een passende activiteit. Maar ook ij de intocht van Sinterklaas liggen enkele duikers in het water, voor het geval dat… Tijdens A Local Swim Almelo was het maar goed dat ze aanwezig waren, want enkele zwemmers kon wel hulp gebruiken. En met Halloween in de binnenstad worden de duikers met schmink en maskers omgetoverd tot enge watermonsters. “We willen ons zo aan de stad Almelo laten zien, in de hoop dat mensen komen om een proefduik te maken. Want duiken is echt een mooie sport. Er gaat een wereld voor je open”, weet René Hegeman. 

Nederland onder water

Ruim twintig jaar geleden haalde René zijn PADI, een duikbrevet. “We gingen op reis door Australië. Om zelf bij the great barrier reef te mogen duiken hebben we ons brevet gehaald. Daarna heb ik er twintig jaar niets mee gedaan. Ik heb altijd gezegd dat ik een ‘mooi weer’ duiker ben. Maar de onderwaterwereld in Nederland is echt mooi. En je hoeft niet diep te gaan om wat te zien”, weet René nu ook. “Wanneer je met je voeten in het buitenwater staat, is het donker als je kijkt. Als je je voeten nog kan zien. Maar tijdens het duiken kijk je naar boven, richting het licht. Het is dus niet zo donker als wanneer je naar beneden kijkt.”

Vol enthousiasme begeleidt hij geïnteresseerden bij een proefduik. En dat lijkt makkelijker dan het is. Want je moet ineens ademhalen door je mond in plaats van door je neus. En blijven doorademen terwijl je langzaam onder water zakt. 

Voordat je het water in mag met je begeleider worden enkele signalen met elkaar doorgenomen, voor de communicatie onder water. En je krijgt uitleg over het stijgen en dalen in het water. En dan is het tijd om een uur lang Het Sportpark, het thuisfront van Galathea, onder water te bekijken.

Onderwaterhockey

Terwijl de recreatieve duikers hu uren onder water maken en enkele oefeningen doen, wordt er verderop in het bad getraind voor onderwaterhockey. Snelheid, techniek en een lange adem: daar draait het om bij onderwaterhockey. 

Onderwaterhockey is een sport dat op de bodem van een zwembad wordt gespeeld. De bedoeling is om de puck, die ruim een kilo weegt, zo vaak mogelijk in de doelbak van de tegenstander te spelen. Thom Boelens is wekelijks zo’n zestien uren in het Almelose bad te vinden, met zijn speciale snorkel. Hij is lid van het Nederlands team onderwaterhockey en heeft vorig jaar deelgenomen aan het WK in Canada. Thom: “We moesten alles zelf betalen. Omdat het geen Olympische sport is, zijn er veel minder toeschouwers. En daardoor ook weinig sponsors. Maar dit is voor mij zo veel uitdagender dan duiken.”

Proefduik maken

De Almelose onderwatersportvereniging Galathea telt zo’n tachtig leden. Duiken is vanaf 12 jaar al mogelijk. Wie meer wil weten over duiken, of eens een proefduik wil maken, kan het formulier invullen op galathea.nl. De introductieduik zal plaats vinden in het zwembadseizoen (september - april) op een vrijdagavond, in overleg met de duikinstructeurs van Galathea.