Sport & Vrije tijd

Henk Pouwel heeft een passie voor oldtimers
‘Je blijft er mee bezig, maar ik ben verliefd op die Katterug’

ALMELO - Een passie voor oude auto’s. Almeloër Henk Pouwel werd in zijn studententijd verliefd op een Volvo 544, ofwel de 'Katterug'. Drie jaar geleden kocht hij er een die hij eigenhandig opknapte. “In zo’n auto rijden is echt intens genieten.”

Henk Pouwel in zijn garage op het Sluitersveld. Op de brug de Volvo 544, ofwel de 'Katterug'. Foto: Bianca Hellemons

“Het is een kostbare hobby, waar je ook nog eens best wat tijd in moet steken”, weet de pensionaris. In zijn garage staan drie iconische oldtimers: de Volvo 544 ‘Katterug’, Volvo 1800 sportauto, bekend van de TV-serie ‘The Saint’ met Roger Moore en de Jaguar Mark3 waarmee inspector Morse rondtoerde in de gelijknamige TV-serie. “Ik heb oude auto’s altijd prachtig gevonden.”

Zijn voorliefde voor oude auto's is ontstaan tijdens zijn studententijd. “Ik wilde vroeger automonteur worden. Maar na de lts, mts en hts ben ik in werktuigbouw terechtgekomen.” Onderweg naar de HTS in Enschede kwam Henk dagelijks langs twee ‘katteruggen’ die langs de kant van de weg in Hengelo stonden. Hij heeft ze beiden gekocht. De een om ‘roofbouw’ op te plegen voor onderdelen, om de twee auto’s zo samen te voegen tot een auto. “OP onze trouwdag was het de eerste keer dat we er in reden. De avond ervoor hebben we nog de versnellingsbak erin gezet”, herinnert Henk zich met een glimlach. “Ik denk dat ik er toen zo’n twee a drie jaar mee bezig ben geweest.”

Tegenwoordig is het sleutelen aan de oldtimers volgens Henk wel wat makkelijker geworden. “Je moet een beetje een technische knobbel hebben, maar het is eenvoudige techniek bij die oude auto’s. Hoe je de boel uit elkaar haalt moet je in omgekeerde volgorde weer in elkaar zetten. Dan lukt dat meestal wel.” En anders pakt Henk zijn handboek erbij. “In het Zweeds. Op site van de Volvoclub staat veel in het Engels. En ik bekijk veel YouTube filmpjes voordat ik ergens aan begin.”

Met het pensioen in het vooruitzicht begon het weer te kriebelen om een ‘Katterug’ aan te schaffen en er aan te sleutelen. “Die liefde is altijd blijven hangen. Op de terugweg van vakantie stonden we in Oostenrijk hartstikke stil. Om de tijd te doden ben ik toen op Marktplaats gaan kijken en kwam ik deze Volvo tegen. En deze is echt prachtig. Volgens mij heeft hij altijd binnen gestaan. Hij heeft nagenoeg geen roestplekken en de originele kleur. En in bijna zestig jaar tijd heeft ‘ie nog geen 120.000 kilometer gelopen.”

Inmiddels is de collectie oldtimers uitgebreid met de sportauto Volvo 1800 en de Jaguar Mark3. “De Jaguar is echt een project, daar zit nog geen kentekenbewijs bij. Hij komt oorspronkelijk uit Engeland, ik heb ‘m in Duitsland gekocht. Hij liep slecht, dat lag aan de carburateur. Nogal een gecompliceerd werkje. Als je het uit elkaar haalt en dan wat kwijt raakt of niet meer weet hoe het in elkaar zat, dan kan je er niets meer mee. Dus ik heb lang getwijfeld, maar ben er nu toch mee bezig.”

Daar waar mogelijk blijft alles origineel. De verlichting is laatst wel verngen. “Deze auto heeft nog een 6 volts accu. Het is het laatste model dat ze er mee hebben gemaakt”, wijst Henk naar zijn ‘katterug’. “Daardoor brandt het licht zwak. Ik was bang dat de rem en richtingaanwijzers niet goed zichtbaar meer zijn, dus die lampen heb ik vervangen door ledlampen. De koplampen zijn nog wel de originele. Die zijn duidelijk zichtbaar en het geeft charme aan de auto.”

En zo blijft er in de garage op het Sluitersveld altijd wat te sleutelen voor Henk Pouwel. “Ik laat het bij deze drie oldtimers. Je blijft er wel mee bezig. Maar ik zorg altijd dat er één is waar ik mee kan rijden. Want dat is toch echt genieten.”

Door Bianca Hellemons