Sport & Vrije tijd

Jeroen Korte wil aangepaste sporten meer onder de aandacht brengen

ALMELO - Jeroen Korte timmert hard aan de weg om meer aandacht te krijgen voor aangepaste sporten in Almelo. Vanaf woensdag gaat hij Janneke Leeuwerik, buurtcoach aangepast sporten bij Sportbedrijf Almelo, ondersteunen in die taak. Het eerste project is de 'Only Friends Twente Sportdag'.

Jeroen Korte start deze week als ondersteuner buurtcoach aangepast sporten bij Sportbedrijf Almelo.

Dat een rolstoel geen aanleiding voor eenzaamheid hoeft te zijn, bewijst Jeroen Korte wel. Hij is lid van het jongerenplatform van Young Volunteers, waarmee hij samen met enkele andere jongeren hoopt leeftijdgenoten met en zonder beperking over te halen om ook in actie te komen in hun eigen stad of dorp, om vrijwilligerswerk te doen. Jeroen is zelf al enkele jaren vrijwilliger bij De Klup Twente. “De afgelopen jaren heb ik hier aan mijzelf mogen werken en ben daar dankbaar voor veel geleerd en samen mogen werken met superfijne mensen zowel collega’s als met de cliënten en vrijwilligers van YoungVolunteers De Doorstroom.”

Eigen ervaring inzetten

Nu is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Vanaf zijn geboorte zit Jeroen al in een rolstoel. Dat weerhoudt hem er niet van om sportief bezig te zijn. Zo heeft hij aan rolstoeltennis en rolstoelhockey gedaan en houdt hij zich nu bezig met handbiken. “Ik ben liever in beweging, ik hou niet zo van stilzitten”, grapt Jeroen. Zijn nieuwste missie is om voor kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking sporten mogelijk te maken op een kwalitatief goede manier, in een veilige en vertrouwde omgeving. “Sporten is gezond, maar ook heel leuk.”

Aangepast sporten

Bijna twee jaar geleden is Eduard Leusink met Only Friends Twente gestart in Rijssen. Jeroen geeft daar elke zaterdag training aan zo’n twintig tot dertig deelnemers. Afgelopen zaterdag verzorgde Jeroen een clinic rolstoeltraining. “Only Friends Twente is een stichting die het mogelijk wil maken dat iedereen met een beperking aangepast kan sporten, op het eigen niveau. In eerste instantie gaat het om sporten voor iedereen met een beperking leuk en toegankelijk te maken. Daarnaast is het sociale deel ook erg belangrijk”, weet Jeroen. “Er komen in Rijssen ook kinderen en jongeren uit andere gemeenten sporten. Iedereen is er gelijk, we zijn een vereniging voor mensen met een beperking. Je kan kijken welke sport er bij je past. Als iets niet lukt, gaan we samen kijken hoe we het kunnen aanpassen zodat het wel lukt. Wat je beperking ook is: er is altijd een sport die perfect bij jou past!”

Sportclub met eigen tenue

Op zaterdag 11 september wordt de 'Only Friends Twente Sportdag' gehouden bij de Atletiekvereniging SiSu. Die dag is de atletiekbaan omgetoverd tot een waar sportparadijs. Hier kun je kennismaken met verschillende sporten die Only Friends Twente in Almelo gaat aanbieden. Hier kun je kennismaken met verschillende sporten die Only Friends Twente gaat aanbieden. Zo kun je gaan boksen, tennissen, pijl- en boogschieten of heerlijk dansen. Aanmelden kan door een mail te sturen naar: sisu-almelo@onlyfriendstwente.nl Vermeld dan je naam, met hoeveel je komt en je telefoonnummer.

Only Friends Twente start in oktober in Almelo op woensdagmiddag van 16.30 tot 18.00 uur met de trainingen. Deelnemers ontvangen een mooi shirt, zodat ze altijd in hetzelfde tenue kunnen sporten. Jeroen: “We zijn een sportclub. Daar hoort clubkleding bij en ook een logo. Only Friends kent een landelijk tenue, rood met zwart. Het logo is voor elke regio of stand anders. Wij hebben het logo van Twente. Als je in Amsterdam komt hebben ze daar hetzelfde tenue, alleen een ander logo.