Sport & Vrije tijd

Jubileumfeest 100-jarige CKV Achilles uitgesteld door corona

ALMELO – Het honderdste levensjaar van korfbalclub CKV Achilles zou groots worden gevierd, met diverse activiteiten. Met als hoogtepunt een receptie en gezellige dag. Helaas gaan door het coronavirus de laatste evenementen rondom het eeuwfeest niet door. “We bestaan 15 mei 100 jaar. Het hoogtepunt wilden we vieren met een receptie en een gezellige dag. Maar die moeten we nu verplaatsen naar september, mits de maatregelen het dan toelaten. Anders wordt het 15 mei volgend jaar”, vertelt voorzitter Harmen Eenkhoorn.

Voorzitter Harmen Eenkhoorn kijkt trots toe terwijl de jeugd een balletje opgooit.

Een heugelijk moment in een roerige periode; het 100-jarig jubileum van CKV Achilles. De afgelopen maanden waren er al diverse feestelijke hoogtepunten zoals een feestavond, filmavond, kangoeroeclubdag en een wijnavond. “We zouden op diverse basisscholen ook clinics gaan geven, maar toen kwam corona”, geeft Eenkhoorn aan. Ook het familietoernooi werd afgeblazen. Het meest teleurstellende voor Eenkhoorn is dat ook het Nederlands elftal, dat 20 april naar Almelo zou komen, moest worden afgezegd. “Natuurlijk wil je zo’n mooie mijlpaal vieren, maar dat is op dit moment niet mogelijk. We kunnen er helaas niets aan doen. Dit heeft niemand in de hand.”

 

Omzwervingen

Onder de vleugels van gymnastiekvereniging Achilles W.I.L. werd op 15 mei 1920 opgericht. De vereniging besloot dat dames en heren ook tegelijk en samen mochten sporten. “Korfbal was toen een opkomende sport”, weet Eenkhoorn. In korte tijd werden meer korfbalclubs opgericht in Almelo; tussen 1920 en 1940 zijn er negen korfbalverenigingen in Almelo geweest. Alleen A.K.C. en Achilles waren stabiel genoeg om voort te blijven bestaan. In de beginjaren werd bij ’t Jagertje in de Gravenallee getraind. Een eigen accommodatie hadden de korfballers nog niet. Na diverse omzwervingen werd in de jaren ’60 de sportvelden in de wijk Ossenkoppelerhoek betreden. De club is al die jaren stabiel gebleven, met een ledenaantal tussen 160 en 200 leden. “We hebben een vaste kern van leden, waardoor de saamhorigheid groot is.”

 

Jong en oud

Harmen Eenkhoorn kreeg het korfballen met de paplepel ingegoten. Zijn vader, Rein Eenkhoorn (71), gooit normaal gesproken iedere woensdag nog een balletje samen met drie andere senioren. “Het zijn krasse knarren die op hun eigen niveau spelen. Het plezier spat er bij hen nog steeds van af. Ik was 2 jaar oud toen ik al mee op kamp ging. Toen ik een jaar of vijf was ben ik ook gaan spelen. Ik ben er trots op dat ik nu voorzitter mag zijn van deze club, met alle historie.”

 

Coronalichtpuntjes

Vol trots stond de voorzitter vorige week ook op het kunstgrasveld aan de Koedijk. De jongste leden mochten buiten weer trainen. “Dat is dan wel weer erg fijn. De energie spat er weer af bij de jeugd. We zijn niet een heel grote club, waardoor iedereen elkaar kent. En die saamhorigheid hebben we de afgelopen weken moeten missen. Want dat is juist het leuke van korfbal; het is een sport die je echt samen doet.”

De oudere leden hebben in de tussenliggende tijd niet stilgezeten. De berging is verbouwd en vergroot, er is een terras aangelegd in het kunstgrasveld prijkt het logo van de 100-jarige club. De buitenkant van de berging en kantine hebben een nieuw likje verf gekregen van de leden. Dat gebeurde op gepaste afstand van elkaar, benadrukt Eenkhoorn.