Sport & Vrije tijd

Judoka broers Ruben en Jarno Shih-ming Bronsvoord op NK onder de 18 jaar

ALMELO - In de IISPA wordt zaterdag 27 november gestreden tijdens het NK judo teams onder de 18. De broers Ruben en Jarno Shih-ming Bronsvoord zullen er alles aan doen om de titel mee naar huis te nemen.

Ruben (16) komt uit in de -55 kg onder 18 jaar en Jarno (15) is net over naar de -60 kg onder 18 jaar. Bijna dagelijks zijn ze wel met judo bezig. Ruben stond op 5-jarige leeftijd al op de mat in hun woonplaats Markelo, waarna Jarno snel volgde. “Een teamsport paste niet bij Ruben, hij kan niet zo goed samenwerken. Zo zijn we bij judo terechtgekomen. Ook omdat het goed voor je zelfvertrouwen is”, legt Jarno uit. 

Hoewel de jongens veel plezier hebben in de verdedigingssport slaat bij Jarno de twijfel toe. “Iedereen om me heen zat op voetbal. Ze zeiden vaak tegen me dat judo geen sport is. Daarom wilde ik stoppen. Uiteindelijk zijn we doorgestuurd naar Almelo, om daar te trainen. En dat heeft goed uitgepakt.”

Jarno is gemotiveerd bezig met zijn sportcarrière. Maar liefst vijf keer in de week traint hij. En dat probeert hij zo goed mogelijk te combineren met school, De Waerdenborch in Holten. “Het is gewoon het hele gevoel dat je bij judo krijgt, de drive. En het spelletje leren.”

Ruben heeft datzelfde gevoel. “Het doorgroeien en steeds nieuwe dingen leren.” En het gaat dusdanig goed dat beide broers mogen doorgroeien naar het Europees judo.

De laatste wedstrijd voor corona was de eerste wedstrijd tegen elkaar. Hoewel de strijd op de mat bijna 1,5 jaar niet mogelijk was, werd er wel volop getraind. Vooral krachttraining. “Judo is echt een contactsport. Voor veel judoka’s heeft corona een groot impact gehad”, weet Jarno. Ondanks alle beperkingen heeft hij de trainingen serieus aangepakt. Twee tot drie keer per dag was hij aan het rennen, fietsen of met gewichten in de weer. Ruben vond het lastiger om die motivatie te vinden. “Ik zag judo minder zitten, kon me er minder toe zetten. Toen we weer samen konden trainen, ben ik het weer goed gaan oppakken.”

Broedertwist om goud en zilver

Maar eerst het NK teams in Almelo. Een van de eerste wedstrijden na de lockdowns en alle maatregelen. Zo’n drie maanden geleden werden in Sporthal De Haverkamp in Markelo weer judowedstrijden gehouden. Het districtkampioenschap was de mogelijkheid om je te plaatsen voor de Nederlandse kampioenschappen judo onder de 18 jaar. Ruben en Jarno deden in Markelo mee in de categorie onder de 55 kilo. Beide wisten alle partijen overtuigend te winnen, waarna ze in de finale tegenover elkaar op de mat stonden. Jarno wist de finale nipt van Ruben te winnen. “Er kan er maar een winnen”, reageert Ruben nuchter. “Gelukkig zitten ze nu beide weer in andere gewichtsklasse”, zegt moeder Esselien.

Of ze zaterdag met de titel naar huis gaan? Jarno: “Dat is ook afhankelijk van je teamleden. Ik zit in een best jong team waar best een paar goede tussen zitten. Een plek in de top drie sluit ik in elk geval niet uit. Ik doe in elk geval mijn best, maar hoop in de toekomst mee te kunnen doen aan de Olympische Spelen. Ik ben nog lang niet zo ver en dat besef ik me goed.”