Sport & Vrije tijd

Keurmerk Vechtsportautoriteit voor Fight Academy Almelo

ALMELO - Sportschool Fight Academy Almelo heeft het Keurmerk Vechtsportautoriteit gekregen. Als eerste in Almelo en in de wijde omgeving is deze sportschool in het bezit van het Keurmerk. De sportschool voldoet aan alle eisen die de Nederlandse Vechtsportautoriteit stelt op het gebied van gezondheid, veiligheid en gedragsregels.

Foto: Semih Yologlu van Fight Academy Almelo. Foto: Bianca Hellemons

De gym van Semih Yologlu is gespecialiseerd in kickboksen, maar verzorgt ook lessen in en mixed martial arts (MMA), maar ook boksen voor volwassenen en jongeren van alle niveaus. Van onervaren beginners tot (aanstaande) topsporters trainen in dezelfde zaal, allemaal met hun eigen ambities. Semih is trots op het keurmerk. Al jaren geeft hij les aan jong en oud. “Trainers komen nu als paddenstoelen uit de grond. Ze zeggen dat ze een trainer zijn, openen een sportschool, hangen een paar bokszakken op en klaar. En daar wil de vechtsportsector van af. Daarom is het Keurmerk Vechtsportautoriteit in het leven geroepen.”

Kaf van het koren scheiden

De Nederlandse Vechtsportautoriteit is de toezichthoudende organisatie voor het kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts (mma) in Nederland. Daarin wordt samengewerkt met de vechtsportbonden en overheden, met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en sportkoepel NOC*NSF. Het keurmerk geeft de gemeente zicht op de kwaliteit van vechtsportscholen. Zo kunnen ze de rotte appels gaan weren, en samenwerking zoeken met de sportscholen die hun zaken wel op orde hebben. Op den duur zullen gemeenten alleen samenwerken met keurmerkhouders. Sportscholen zonder keurmerk worden straks uitgesloten van wedstrijden.

Een Keurmerk Vechtsportautoriteit krijgt niet elke sportschool. Er gaat een hele keuring aan vooraf. Trainers moeten gediplomeerd zijn en een bewijs van goed gedrag hebben. Zo moet de sportschool er netjes en verzorgd uitzien en hygiënisch zijn. Daarnaast moeten de dames- en herenkleedkamers gescheiden zijn.

Fight Academy Almelo voldoet aan alle eisen en heeft daarom het Keurmerk Vechtsportautoriteit gekregen. “Het is geweldig dat wij het goede nieuws hebben gekregen dat wij door hard werken nu voldoen aan al deze eisen”, zegt Semih. “Bovendien hebben al onze trainers hun diploma’s behaald en allemaal hun Verklaring Omtrent Goed Gedrag (VOG) ingediend.” 

“Wij doen zoveel meer dan alleen maar les geven. Samen met de jonge sporters maak je een hele ontwikkeling mee. Het is niet alleen sport, ook een stuk discipline”, legt Semih uit. “Mensen denken dat kickboksen een wilde en harde sport is. Dat klopt niet. Het is juist goed om je jezelf te leren verdedigen. Van vechtsporten krijg je juist veel meer zelfvertrouwen, stukje agressieregulatie is hierbij ook van toepassing. En we hebben verschillende soorten trainingen waarbij er geen fysieke contact van toepassing is, denk bijvoorbeeld aan bokszak trainingen en circuit trainingen om conditie op te bouwen.”

Van karate naar kickboksen

De gym van Semih Yologlu verzorgt lessen in kickboksen voor volwassenen en jongeren van alle niveaus. Van onervaren beginners tot (aanstaande) topsporters trainen in dezelfde zaal, allemaal met hun eigen ambities. Sinds zijn negentiende geeft Semih al les. “Ik kom uit een echte karate familie. Via via kwam ik in aanraking met kickboksen. Dat past veel beter bij mij. Je hebt bij het kickboksen meer full contact. En iedereen gaat voor die knock out.” Als 12-jarige moest Semih het in de ring al opnemen tegen grote mannen. “In die tijd was kickboksen nog nieuw, waren er weinig leeftijdsgenoten die het ook beoefenden. Maar ik heb er veel van geleerd.” 

Kampioenmaker

De jonge Almelose kickbokser ging in de leer bij Ramon Dekker van Golden Glory in Breda. En niet geheel onverdiend. Semih haalde vele titels binnen, waaronder Europees kampioen. Destijds werd hij gevraagd zelf lessen te geven. “Dat begon met een uur in de week, daarna met een eigen team en al 8 jaar heb ik nu mijn eigen gym in Almelo. Twee jaar geleden heb ik de Europese titel behaald, nu is het tijd om mijn leerlingen klaar te stomen.” Aan de wand van de gym aan de Windmolen hangen vele foto’s van jongens en meiden die onder zijn hoede kampioen zijn geworden. “Fight Academy Almelo heeft in die 8 jaren zowel nationale als internationale kampioenen gemaakt. 1 juli gaan we weer naar Istanboel”, meldt Semih trots. “We zitten op 99 procent winstmarge. Wanneer we ons bij een toernooi melden, wordt er al vaak gezegd ‘Daar heb je die kampioenmaker ook weer. Tegen Almelo moet je echt aan de bak.’ Dat respect moet je afdwingen door hard te trainen. Maar wel met respect.” 

Reacties

I'm from Bulgaria, I'm glad I have the opportunity to meet, communicate and train with these people in this magical place.

Fight Academy Almelo is not a place only for training, Fight Academy Almelo Is lifestyle!