Sport & Vrije tijd

Knieperkestocht
Winter wandeling voor het hele gezin

ALMELO - Ze mogen weer... Na twee jaren ’covidstilte’ organiseert de Almelose folkloristische dansvereniging ’De Korenaer’ op zondag 8 januari 2023  weer een winterwandeltocht voor het hele gezin. De start is tussen 11.00 en 14.00 uur bij Landbouwbedrijf Veneklaas, Hoeselderdijk 14, Bornerbroek. De deelnemers kunnen kiezen uit afstanden tussen de 7 en 10 km.

De route van deze 19e Knieperkestocht start in het nu nog landelijke gebied dat op de nominatie staat opgeslokt te worden door het XL-Businesspark.

Vervolgens steken deelnemers de gemeentegrens met Wierden over om te genieten van natuurgebied het Mokkelengoor en de Doorbraak. De aanleg van deze beek duurde 12 jaar en ze werd najaar 2016 geopend. De natuur aan weerszijden wordt steeds mooier.

Water speelt, zoals zo vaak bij een Knieperkestocht, ook dit jaar weer een belangrijke rol. De 10 km wandelaars lopen behalve langs de Doorbraak ook nog langs de Ekslosche Aa en de Boven Regge. De route is grotendeels verhard, maar bij natte omstandigheden is, met name voor de 10 km wandelaars, waterdicht schoeisel aan te raden.

Op de rustplaats zijn naast een warm of koud drankje ook de overheerlijke pannenkoeken verkrijgbaar. Net als bij de finish is hier live muziek aanwezig en er zijn toiletten.

Op de start/finishplaats is de vermaarde eigengemaakte erwtensoep verkrijgbaar en voor een warm bakje koffie of thee, een glühwijntje of een koud drankje kan men hier natuurlijk ook terecht. De bekende Knieperkes worden hier vers gebakken.

Langs de route zullen leden van de midwinterhoorngroep Beeklust op deze dag weer hun  jachthoorns laten schallen. 

De kosten van de tocht bedragen 2,50 euro per persoon. Kinderen onder de 12 jaar gratis.

In de afgelopen 18 jaar is de Knieperkestocht een begrip geworden, niet alleen vanwege de mooie door klompjes aangegeven routes maar ook vanwege de sfeer en gezelligheid op de rust- en finishplaats.

De naam van de tocht komt van ’Knieperke’, het Twentse woord voor nieuwjaarrolletje, een rond deze tijd veel gegeten lekkernij.

Voldoende parkeerruimte is aanwezig bij de startplaats, te bereiken door in Bornerbroek op de rotonde richting Enter te rijden. Over de Twentekanaalbrug na 1200 meter rechtsaf. Deze afslag en de verdere route naar de startplaats zijn met borden aangegeven.

De organisatie adviseert met de fiets te komen. Rijdt door het Twentepoort-West tunneltje naar het XL-Businesspark. Over de Hoeselderdijkbrug is het nog maar één km naar de startplaats.

Voor meer informatie kan men contact opnemen met Jan Coster, tel. 053-5723748 of kijk op de website, www.korenaer.nl