Sport & Vrije tijd

Only Friends Twente zorgt voor vrolijke gezichten bij sporters met beperking

ALMELO - ‘Je bent goed zoals je bent’ staat op de welkomstvlag. En daar is het waar het zaterdag precies om draaide bij de Only Friends Twente sportdag. Op het veld van Sisu Almelo waren alleen maar gezichten te zien met daarop een dikke glimlach. Jeugd met een (verstandelijke) beperking konden er kennismaken met vele sporten.

Boksen, boogschieten, turnen, bocce, frame runnen, hockey, tennis. Het aanbod was groot. En het aantal bezoekers ook. Maar liefst veertig sporters en hun ouders kwamen naar Almelo voor twee uur plezier. Eduard Leusink uit Rijssen zorgt er al wekelijks voor dat in zijn woonplaats elke zaterdag mensen met een beperking kunnen sporten. In Amsterdam, waar Dennis Gebbink zijn Only Friends-sportclub in 2017 oprichtte, is het een daverend succes. Leusink zag een uitzending van Ivo Niehes TV Show over de club en werd erdoor geraakt. “Het is een enorm mooie opkomst hier in Almelo. Dat hadden wij ook niet verwacht. In Rijssen zijn we nu twee jaar bezig, maar in Amsterdam wordt er al twintig jaar zo gesport.”

Lastig passende sport vinden

Vanuit Sportbedrijf Almelo kwam de vraag om ook in Almelo zo’n club op te starten. “Voor mensen met een beperking is er nog weinig mogelijk in onze stad. En hoe mooi is het om nu al die kinderen zo sportief bezig te zien. Je ziet ze ook genieten. En daarnaast is het ook nog eens goed voor hun lichaam en hun zelfvertrouwen”, zegt Petra Bruggeman van het Sportbedrijf.

De ouders van de 9-jarige Bram herkennen zich in dit verhaal. Hun zoon heeft het syndroom van down en vonden het lastig een passende sport voor hem te vinden. “Zo’n anderhalf jaar geleden hebben we Petra gebeld. Wie weet zou zij iets passends weten. Maar op dat moment wist zij het ook niet. Ze beloofde ons terug te bellen zodra ze wel wat weet voor Bram. En ze heeft zich aan haar woord gehouden.” Bram speelt nu wekelijks hockey bij MHC Almelo en leefde zich zaterdag uit bij de vele onderdelen van Only Friends Twente. 

Ook Mandy Tijhof geniet volop. Zij sport nu een half jaar bij Only Friends Twente in Rijssen. Ze heeft ondertussen al kennisgemaakt met hockey, bocca, basketbal en baseball. Vanwege spina bifida, beter bekend als open ruggetje, is ze gebonden aan een rolstoel. “Het is heel lastig om een sport te vinden wanneer je in een rolstoel zit. Ik heb nu ontdekt dat ik nog enorm veel kan met sporten.”

Wisselend programma

Jeroen gooit een balletje bij bocce. Een balspel dat lijkt op jeu de boules. “Het gaat heel goed”, zegt hij met een enorme glimlach. “Het is heel leuk hier. Ik ben al bij de gymnastiek en bij de hockey geweest. Het zou mooi zijn als dit vaker kan, zo sporten.”

Zo denkt de 9-jarige Sophie uit Wierden er ook over. In Rijssen heeft ze vier op het veld gestaan. “Ze vindt het prachtig”, vertelt haar moeder. “Ze staat elke zaterdag op tijd klaar om te gaan. Elke keer is er een ander programma. Frame runnen en boksen vindt ze geweldig.” Sophie valt op door haar lengte. Ze is klein van stuk maar staat haar mannetje op het veld. Wanneer een volwassenen een stap zet, moet zij er vijf zetten. Daarom maakt ze gebruik van een elektrisch loopfietsje, waarmee ze van onderdeel naar onderdeel racet. In februari is ze geopereerd aan haar bovenbeen. “Ze heeft toen op nieuw moeten leren lopen. Bij het Roessingh hadden ze een racerunner staan en daar kon ze goed mee overweg. We zijn toen gewezen op Only Friends. Het helpt haar bij haar revalidatie.”

Bezoek Paralympiër

De jonge sporters werden aangemoedigd door Paralympiër Jennette Jansen. Ze behaalde goud en brons op de ligfiets. “Zo leuk dat jullie hier allerlei soorten sporten kunnen oefenen. Doordat ik ben gaan sporten heb ik veel nieuwe mensen leren kennen en dingen geleerd die ik eerder niet kon. Maar het voornaamste is plezier beleven.”

Zelf ervaren

In oktober start op de eerste woensdagmiddag een nieuwe groep bij Sisu voor het onderdeel frame runnen. En wie altijd al eens heeft willen meemaken hoe het is om schuiftafeltennis te spelen of te sporten in een rolstoel, kan dit 19 september ervaren op het Marktplein. Van 12.00 tot 15.00 uur is daar de sportcarrousel. Iedereen kan en mag dan meedoen, ongeachte fysieke of verstandelijke beperking.