Sport & Vrije tijd

Pand Paco Plumtrek moet ontmoetingsplek worden van en voor lokaal muzikaal talent

ALMELO - René Brama van platenzaak Hidden Charms Recordstore en Henk Lammers en Tom Weel van Paco Plumtrek bundelen hun krachten voor lokaal muzikaal talent. In het pand van Paco Plumtrek aan de Grotestraat kunnen muzikanten en muziekliefhebbers elkaar elke donderdagmiddag en -avond treffen. De winkel van Paco Plumtrek is ook zaterdag geopend. 

Henk Lammers, René Brama en Tom Weel slaan de handen ineen om in het pand van Paco Plumtrek lokaal muzikaal talent te promoten. Foto: Bianca Hellemons

Volgens de drie mannen zit er nog veel onontdekt muzikaal talent in Almelo. Talent dat zij graag met elkaar in contact willen brengen en een podium willen bieden.

“Elke stad heeft normaal een muziekscène. Je hebt een centraal punt nodig, om met elkaar te praten, ideeën uit te wisselen en je muziek te promoten”, begint René het verhaal. “Toen Paco Plumtrek nog in de voormalige Kolkschool zat hebben we dat idee al geopperd. Nu gaan we er ook echt werk van maken. We zijn muziekliefhebbers en kennen samen vele artiesten.”

René: “Ik ging vroeger vaak naar Groningen, Vera. Meerdere bandjes zijn daar begonnen. Het mooie ervan is dat je niet het gevoel hebt van de grote stad, maar van een fanatieke scène. In Almelo hadden we Poort van Kleef, met een studio eronder waar je je muziek kon opnemen. En daarna nog Sub Rosa. Dat mis je nu een beetje in Almelo.”

Lammers en Brama houden vanaf donderdag in het onderkomen van Paco Plumtrek aan de Grotestraat een soort ‘spreekuur’ op de donderdag. Ze staan dan paraat om muziekliefhebbers verder op weg te helpen. “Iedere muzikant met eigen werk is van harte welkom. Wij sluiten geen genre uit”, benadrukt Lammers. “Een leuk voorbeeld is Damian Alferink uit Nijverdal. Hij speelt rock ’n roll covers en schrijft inmiddels nu ook eigen nummers. In het dorp waar hij vandaan komt vindt hij misschien niet altijd aansluiting bij andere lokale muziekartiesten. Hier zou hij dan met andere muzikanten gesprekken kunnen aangaan. Dat vind ik leuk om dat lokale artiesten aan te kunnen bieden.” Brama vult aan: “Als iemand een cd of plaat heeft gemaakt, dan kunnen we die in de winkel aanbieden. Dus iedereen uit Almelo en omgeving die een plaat heeft gemaakt, kom naar Paco Plumtrek!” Ook oude Almelose bands uit de jaren ‘60 en ‘70 zijn welkom om hun muziek aan te leveren.

In het pand komt een kast met daarin muziek van artiesten uit Almelo en omgeving. René zal steeds nieuw materiaal meenemen om zo steeds een andere artiest of band in the picture te stellen. “Hier zullen we meer een ontmoetingsplek dan verkooppunt zijn, vermoed ik”, zegt René. “De samenwerking zal hopelijk voor ons beiden gunstig zijn. Voor Paco PLumtrek meer inloop en aandacht voor kunst en voor ons hopelijk meer vraag naar platen.” Want de verkoop zit volgens de eigenaar van Hidden Charms Recordstore in de lift. “Vinyl is weer helemaal hip. De elpee verkoopt voor het eerst weer net zo goed als op het einde, toen de cd snel zijn intrede deed.” Zijn winkel aan de Bornerbroeksestraat 278 is normaliter alleen op vrijdag en zaterdag geopend. “Vorige week zaterdag is een 21-jarige jongedame helemaal vanuit Utrecht naar Almelo gekomen om een paar platen aan te schaffen. Dat is toch fantastisch? En met ons gezamenlijk initiatief hopen we Almelo meer muzikaal op de kaart te zetten. We willen lokale talenten promoten.”