Sport & Vrije tijd

Programmamakers Xymphonia vieren jubileum met concert Leap Day

ALMELO - De makers van het muziekprogramma Xymphonia vieren zondagmiddag 30 oktober een feestje. Er wordt dan stilgestaan bij de bijzondere mijlpaal van 1500 wekelijkse uitzendingen en 30 jaar symfonische en progressieve rock op de Almelose radio. Dat gebeurt met een gratis concert van de Nederlandse band Leap Day in de theaterzaal Hof 88 in Almelo. 

De programmamakers van Xymphonia (vanaf links): Rene Yedema, Maurice Dam, Herman Beunk, Aldwin Gerritsen, Christian Bekhuis.

Eerder dit jaar bereikte Xymphonia al de bijzondere mijlpaal van de 1500ste uitzending. Het programma over symfonische en progressieve rock op de lokale omroep AAFM in Almelo is elke zondag te beluisteren tussen 20.00 en 22.00 uur. En daarna gedurende de hele week via www.aafm.nl. De presentatie is in handen van Herman Beunk. “We worden goed beluisterd en hebben een vaste schare luisteraars, ook ver buiten Almelo. En we zijn al heel lang een vast team. Anders hou je het ook niet zo heel lang vol”, weet Christian Bekhuis. “En we hebben een van de weinige programma’s die live worden gemaakt. Elke zondag zijn we er met zijn vijven. Het is echt een sociaal iets.”

Vast team

Sinds januari 1993 is Xymphonia op de lokale omroep AAFM in Almelo. Ron Lammers begon het programma in zijn eentje, maar al vlot kreeg hij hulp van Almeloër René Yedema. Een jaar later traden Herman Beunk (Enschede) en Aldwin Gerritsen (Hellendoorn) toe tot de redactie. In 1997, toen Ron Lammers wegens verhuizing inmiddels de presentatie had opgegeven, werden Christian Bekhuis (Tubbergen) en Maurice Dam (Almelo) ook vaste redactieleden.

“Ik ben eigenlijk al vroeg verbonden aan het programma”, zegt Christian. “Tijdens de honderdste uitzending was er een klein concertje in de studio en de tuin. Daar ben ik toen naar toegegaan. Ik gaf de programmamakers aan dat het Xymphonia slecht te ontvangen was in Tubbergen. ‘Dan kom je toch in de studio meeluisteren?’, gaven ze aan. Daardoor kwam ik er bijna elke week en zo ben ik ook bij het programma betrokken geraakt. We gaan ook samen naar concerten toe. We zijn sindsdien echt een vast team, moet ieder zijn eigen taak binnen het programma.” 

Opkomende bands en bekende namen

Door de jaren heen is Xymphonia een vaste waarde geworden, niet alleen bij AAFM maar ook in de Nederlandse progrockscene. Xymphonia verkent daarbij al jaren heel bewust de grenzen van het genre, zonder overigens de puur symfonische rockklassiekers volledig uit het oog te verliezen. Dat houdt in dat er veel aandacht is voor nieuwe releases van opkomende bands en artiesten, maar dat ook de grote bekende namen als Pink Floyd, Yes, Genesis, Marillion en moderne bands als Porcupine Tree, Opeth en Riverside aandacht krijgen. De uitstapjes richting progressieve pop en singer-songwritermuziek, AOR, postrock, elektronische muziek, jazzrock en progmetal maken van Xymphonia meer dan een standaard symfoprogramma.

Hechte band met Leap Day

De Friese band Leap Day komt zondag 30 oktober naar Almelo om het feest rondom de speciale uitzending te vieren. “We hebben we met aantal bandleden al heel lang een connectie. Koen Roozen is ook de drummer van Flamborough Head. Deze band speelde bij onze vijfhonderdste uitzending. Ze hebben toen speciaal voor ons het nummer ‘Xymphonia’ geschreven en toen gespeeld. En het is op hun eerste album gekomen.”

Leap Day zal die middag diverse nummers ten gehore brengen van het eerder dit jaar verschenen ‘Treehouse’. Dit is alweer het vijfde studioalbum van de in 2008 opgerichte band. Leap Day staat garant voor gloedvolle symfonische rock, waarbij de tekstuele inhoud met evenveel zorg is doordacht als de muziek. Dat heeft geresulteerd in waardering vanuit alle windstreken, met onder andere dit jaar optredens in Polen en op het belangwekkende Britse festival Summer’s End, dat twee weken voor het concert in Almelo plaatsvindt.

Hoewel het concert gratis toegankelijk is, dienen er wel kaarten gereserveerd te worden. Het programma in Hof 88 begint om 15.00 uur, de zaal gaat een half uur eerder al open.