Sport & Vrije tijd

Schaakvereniging Almelo zet bordspel op de kaart met
NK jeugdschaken en simultaanspel grootmeester

ALMELO - Wat een feest voor de jeugdige schakers, want de strijd kon vorige week weer op echte schaakborden worden gestreden in plaats van online. In de topsporthal IISPA waren van 1 tot en met 7 augustus de beste jeugdschakers uit Nederland te vinden voor de Nederlandse jeugdkampioenschappen. Deze week opnieuw volop schaken in Almelo, want schaakvereniging Almelo bestaat 90 jaar. Het hoogtepunt van de feestweek is een simultaan tegen grootmeester Lucas van Foreest op vrijdag 20 augustus.

De jeugdige schakers konden eindelijk de strijd weer tegen elkaar aangaan in de IISPA. Eerder dit jaar zijn alle Nederlandse jeugdkampioenschappen in de verschillende leeftijdscategorieën online gehouden. Daar werd een rapid tempo gehanteerd over twee speeldagen.

Prachtig plaatje

In de topsporthal, tegenover het Heracles Stadion, hebben zeven dagen lang 88 jeugdschakers aan tafel gezeten. De jongste deelnemer is pas 9 jaar. Vol trots kijkt organisator Yannic Husers toe. “We hebben heel lang niet naar de club gekund. Maar we hebben niet stilgezeten. We hebben veel online gedaan zoals trainingen. Maar jongeren hebben echt te lijden gehad onder de lockdown. Dan is er niets mooiers om dit te zien”, zegt hij trots. “Het is zo’n prachtig plaatje als je dit ziet. Fijn dat de kinderen elkaar weer kunnen zien. Iedereen heeft er knetterhard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. En het enthousiasme spat er af bij de deelnemers.”

Het NK jeugdschaken zou eerst vorig in de meivakantie al plaatsvinden, maar moest geannuleerd worden vanwege de lockdown. Door de maatregelen kon ook afgelopen meivakantie het toernooi niet worden gehouden. Op korte termijn is besloten het evenement in de eerste week van augustus te houden. “Dit is geweldig. Volgend jaar en het jaar erop organiseren we weer het NK jeugdschaken, in de meivakantie. Mits corona geen roet in het eten gooit.”

Schaaktoppers

Slechts een speler van de Almelose schaakvereniging is bij het toernooi te vinden: Hidde Lankheet. Hij speelt in de IISPA zijn eerste toernooi. “Ik denk dat hij als enige in deze zaal kan zeggen dat een NK zijn eerste toernooi is. Het is mooi om te zien hoe hij nu zijn passie kan delen met de andere spelers. Hiddes intrinsieke werkmotivatie enorm hoog. Hij is topmateriaal voor onze club.”

Onno Elgersma speelt in de A groep (t/m 18 jaar). Hij heeft bij de Almelose schaakclub het spel geleerd en woont inmiddels in Aalsmeer. “Hij staat het hoogst geplaatst van dit toernooi. Hoe mooi zou het zijn als hij in zijn geboortestad kampioen wordt?” Ook de meidentoppers Eline Roebers en Machteld van Foreest waren van de partij. “Machteld komt uit een echte schaakfamilie”, weet Yannic, die zelf ook fervent schaker is. Broers Jorden en Lucas hebben menig titel in de wacht gesleept. En Lucas komt deze week naar Almelo.”

Feestweek met simultaan

De 20-jarige Nederlands schaakgrootmeester Lucas is vrijdag in Almelo vanwege de jubileumweek van schaakvereniging Almelo. Maandag was de aftrap met een filmmiddag en –avond in het Huis van Katoen en Nu. Alle getoonde films hadden, uiteraard, met schaken te maken.

Een dag later stond op dezelfde locatie een jubileum snelschaaktoernooi op de agenda.

Voor de jeugd is er op woensdag 18 augustus van 13.00 tot 17.00 uur een jeugdmiddag met veel schaakspelletjes, maar ook allerlei andere bordspellen. Er zal een clinic gegeven worden voor nieuwe schakers en wellicht volgt er nog een klein toernooitje. Aanmelden vooraf is niet noodzakelijk. 

In Irish Pub the Shamrock aan de Grotestraat wordt donderdag 19 augustus een reis door de tijd gemaakt. Een aantal leden van de Almelose schaakclub zal een aantal anekdotes vertellen en foto’s van vroeger tonen. Aansluitend is er een echte schaakquiz. Aanmelden vooraf is handig in verband met de beschikbare ruimte. Dit kan via y.husers@hotmail.com

De schaakweek wordt spectaculair afgesloten met een simultaan op vrijdag 20 augustus in het Almelose stadhuis. Vanaf 19.00 uur zal grootmeester Lucas van Foreest voor maar liefst veertig personen een simultaan verzorgen. Publiek is welkom om dit spetterende feest af te mogen sluiten. Aanmelden vooraf is verplicht via y.husers@hotmail.com.