Sport & Vrije tijd

Schrijfster Simone Foekens is van alle markten thuis
Twee kinderboeken en roman uitgebracht

ALMELO - De Almelose schrijfster Simone Foekens heeft drie nieuwe boeken uitgebracht: een nieuw deel over paardenmeisje Iza, het (zelfstandig te lezen) vervolg op haar paardenboek voor tienermeiden en de roman Het roer om. En ze is al weer begonnen met een vervolg op Iza en de zandruiters. “Het is gewoon heerlijk om te schrijven.”

Simone Foekens heeft haar drie nieuwste boeken in haar hand. In de boekenkast staan eerder uitgegeven romans en kinderboeken. Foto: Bianca Hellemons

Als kind verslond Simone vele boeken. Elke week naar de bibliotheek om er een middag te lezen. “Je mocht maar twee boeken meenemen en een studieboek. Dat was voor mij niet genoeg. Toen was ik al bezig veel verhalen te bedenken. Ik ben geloof ik met een boek in m’n hand geboren”, zegt ze gekscherend.

Haar eerste boek ‘Gedropt’ verscheen in 2009. Een kinderboek. “Als je iets wilt, doe het dan. Je kan alleen maar spijt van iets krijgen als je het niet gedaan hebt, zeg ik altijd. Dus ben ik mijn boek begonnen over een meisje dat het thuis niet goed heeft en wegloopt.” De smaak van het schrijven had ze meteen te pakken en haar debuut werd goed onthaald. Meer bekendheid kreeg ze na het verschijnen van haar boeken over de stoere politiepup Battje. 

Paardenmeisje Iza

Zes jaar na het verschijnen van haar eerste kinderboek kwam het eerste deel rondom paardenmeisje Iza uit, waarin paarden een grote rol spelen. “Ik werd gevraagd een opzet voor een serie te maken, en dat werd Iza. Ze verhuist met haar ouders en haar broer Job naar een manege aan de rand van de duinen. Doordat Iza nog naar school gaat en veel contacten in het dorp heeft kan ik veel verhalen rondom haar situeren”, legt Simone uit.

In het achtste boek in deze serie, Iza en De Zandruiters, bestaat Zanddorp 500 jaar. In het dorp wordt een groot feest gehouden. Iza en haar vrienden willen met de paarden meedoen aan de optocht. Maar hoe moeten ze zich verkleden? 

Nog meer paarden

De kinderboeken worden zo goed ontvangen, dat Simones uitgever haar heeft gevraagd ook een meidenboek over paarden te schrijven. “Tsja, dan voel ik me uitgedaagd. En zo is het verhaal rondom Tamar ontstaan.” Vorig jaar verscheen het eerste deel ‘Een nieuwe start’, sinds vorige week is ‘Een nieuw begin’ uitgebracht voor meiden rond 11 jaar. “Begin maart kreeg ik het verzoek of er een tweede deel kon komen en of ik dat aan kon leveren voor september. Dan komen de kinderboeken uit in verband met de Kinderboekenweek, Sinterklaas en Kerst. Maar dat betekent in april of mei dus aanleveren, omdat het script nog moet worden doorgelezen. Ik had er gelukkig al wel een beetje over nagedacht.” Maar corona kreeg haar te pakken en andere gezondheidskwalen kwamen om de deur kijken, waardoor het schrijven toch een opgave werd. “Maar het is gelukt”, zegt Simone trots.

Ook in dit deel spelen Tamar en haar zus Lydia een grote rol. Vanwege een brand op een boerderij worden er veel paarden in de manege ondergebracht. Daarom is er veel extra werk te doen en ontstaat er ruimtegebrek. De manege moet nodig verbouwd worden, maar hoe komen ze aan het geld? Als er een winterfair gehouden wordt, zetten Tamar en Lydia zich flink in. De fair is een groot succes, maar dan blijkt dat Lydia’s lievelingspaard Milika is verdwenen.

Niet zoetsappige roman

En alsof het niet genoeg is, is er ook nog een roman van Simones hand verschenen: Het roer om, over nieuwe kansen. “De mooie cover past al precies bij het voorspelde herfstweer”, vindt Simone. “Dekentje, kopje thee, chocola, kaarsjes aan... dat soort dingen. Heerlijk om dan een boek te lezen.” En te schrijven in haar geval. “Het grappige is, het schrijven gaat vrij vanzelf. Ik ben altijd maar met een boek tegelijk aan het schrijven en houd mijn doelgroep voor ogen. Zo gebruik je andere woorden en begrippen bij de kinderboeken.” Een roman mag ook twee keer zoveel woorden bevatten als de meidenboeken, ongeveer zeventigduizend, terwijl boeken over Iza zo’n veertienduizend woorden mag hebben. “Een roman hoeft daarom minder vaart te hebben, waardoor je tijd en ruimte hebt om psychologische aspecten uit te diepen. Een boek moet voor mij wel hoopvol aflopen, maar het hoeft niet zoetsappig te zijn.”

In 'Het roer om' erft Christine een enorm geldbedrag en ze besluit haar leven om te gooien. Ze neemt ontslag, verhuist naar Twente en begint in een oude boerderij een bed and breakfast. De zaken lopen al snel goed en ze gaat een samenwerkingsverband aan met Jochem, de eigenaar van een restaurant. Naast het gezelschap van Jochem heeft Christine het meer dan druk met al haar kleurrijke B&B-gasten.

Hoewel Simone Foekens nu meerdere boeken heeft geschreven, en met haar boek Schelpenwit de Valentijnprijs won, blijft er toch nog wat te wensen over. “Wat me ontzettend leuk lijkt, is een thriller te schrijven. Daar moet ik dan echt een idee voor hebben. Normaal heb je een begin, midden en eindpunt. Dat wil bij mij al schrijvende nog wel eens veranderen. Bij een thriller moet je heel goed aan je verhaallijn houden en naar je plot werken. Maar wie weet, iets voor in de toekomst.”