Sport & Vrije tijd

Vijftigjarig jubileum Vogelvereniging De Goudvink

ALMELO - Het is 2021 en overheidsmaatregelen houden velen in de greep. Niet alleen gezondheid en economie worden getroffen door alles rondom COVID-19, maar ook voor verenigingen is e.e.a. een behoorlijk struikelblok. De jubilerende vogelvereniging De Goudvink stelt voorop dat gezondheid voor alles gaat, maar vindt het wel spijtig dat veel niet door kan gaan.

Vogelvereniging ‘De Goudvink’ Almelo bestaat dit jaar 50 jaar en wilde dit vieren met een districtstentoonstelling voor het district Overijssel in ’t Brookshoes in Bornerbroek. Een pracht locatie alwaar in 2013 ook de districtstentoonstelling werd georganiseerd. Meer dan een jaar is er aan voorbereidingen aan vooraf gegaan. In december moest het dan gaan gebeuren, de leden zagen er naar uit. 52 Afdelingen in het district waren uitgenodigd en zagen tevens uit naar een tentoonstelling, want in 2020 en 2021 zijn alvele shows afgelast. De kwekers van vogels willen hun vogels laten zien, willen hun kwaliteit aan vogels meten met de andere liefhebber. Maar helaas, de overheidsmaatregelen maken het onmogelijk een show te houden en daardoor het jubileum te vieren op de wijze die de vereniging graag zou willen.

Uiteindelijk heeft het bestuur van de vereniging helaas moeten besluiten om de hele tentoonstelling te cancelen. Het is zuur, maar als vereniging vindt De Goudvink het belangrijk de bewegingen en daardoor verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. De gezondheid van de leden, de vrijwilligers en de bezoekers zijn de vogelvereniging dierbaar.

Jubileum en voorstellingen 2022

Uiteraard zet De Goudvink zich over de grote teleurstelling heen. En dat doen ze door positief te blijven: ”Nu geen show, dan volgend jaar maar en dan halen we de districtstentoonstelling toch weer naar Bornerbroek.” De Goudvink hoopt dat COVID-19 dan onder controle is en kijkt uit naar de districtvoorstelling in 2022.

In ieder geval hebben heeft de vereniging nog een Nederlands Kampioenschap in Zwolle voor de boeg in januari 2022, tenminste als deze door gaat. Ook een wereldshow in Italië zal dan het doel van de vereniging zijn.

Het bestuur denk er aan om nog iets met het jubileum te doen, zij zullen echter pas weer bij elkaar komen als het veilig en verantwoord kan. Inmiddels is één van de leden, Gerrit Smit die al vanaf de oprichting lid is, gehuldigd en ‘Lid van Verdienste’ gemaakt. In 50 jaar tijd heeft hij zich verdienstelijk gemaakt door altijd inzetbaar en actief te zijn. Bingo’s, verlotingen, feestjes en fietspuzzeltochten zijn door hem georganiseerd. Nog steeds is hij actief in de activiteitencommissie. Hem werd op veilige wijze de hulde gebracht die hij verdiend. Voor de leden zal de vereniging, op een later tijdstip als het weer kan en mag, iets organiseren.

De Goudvink

Bent u nieuwsgierig geworden naar deze vogelvereniging die al 50 jaar bestaat en die in de coronatijden toch ledenwinst heeft geboekt dan kunt u voor meer informatie de website bekijken: www.goudvink-almelo.nl.

Leden van De Goudvink kweken vogels van allerlei pluimage, zo worden niet alleen vreemde en tropische vogels gehouden, maar worden ook de in de fauna van Nederland voorkomende vogels gekweekt en in stand gehouden. Kanaries en grasparkieten in allerlei soorten en kleuren, van groot tot klein. Tropische vogels van tijgervinkje tot de grotere tropische spreeuwen. Voor ieder wat wils en budgettair heel goed te doen.

De vereniging houdt normaliter elke laatste maandag van de maand haar bijeenkomsten (nu even niet) in het eigen clubgebouw in de Seringenstraat. Dit gebouw is in eigendom samen met de duivenvereniging ‘De Luchtsport’.

Geïnteresseerd in de vogelliefhebberij en wilt u in contact komen met vogelliefhebbers?  Neem dan vrijblijvend contact op via de website of met de secretaris van de vereniging. Ook mag u Albert Zomer, de trotse voorzitter van de vogelvereniging, bellen, 06-15318939.