Uitgaan & Cultuur

Almelose kunstenaars bundelen krachten en openen Kunst Punt Almelo

ALMELO - Meer dan veertig Almelose kunstenaars hebben hun krachten gebundeld voor Kunst Punt Almelo. Het winkelpand aan de Grotestraat 37,waar jarenlang de KPN-winkel was gevestigd, hebben ze omgetoverd tot een gezamenlijke expositieruimte met een kleine ruimte voor de verkoop van hun kunst. Vorige week was de opening. 

Vele genodigden en bezoekers tijdens het openingsweekend van Kunst Punt Almelo in de Grotestraat. Foto: Hubert van Mastrigt

“Het was een succesvolle opening met veel gegadigden en zaterdags liep het continu door. We hebben vele zeer mooie reacties ontvangen voor ons initiatief. Dit hebben we de eerste twee dagen bereikt, hopelijk gaat het zo voortduren”, geeft Hubert van Mastrigt aan. “

“Het is allemaal veel sneller gegaan dan we hadden verwacht”, valt Arie-Jan Arbouw hem bij. “Binnen drie weken hadden we meer dan veertig reacties van Almelose kunstenaars. Er is hier echt behoefte aan. Iedereen kwam meteen met spullen aanzetten en enkelen hebben geholpen met het een en ander timmeren en werken ophangen. Ze zien het winkeltje in wording, waardoor het enthousiasme nog groter werd.” Vele reacties zijn dan ook ‘dit hadden we eerder moeten bedenken’.

Er lijkt er op en af steeds meer kunst in de Almelose binnenstad te komen. Eerst kunstenares Zippora Meijer die tijdelijk aan de Grotestraat zat, Paco Plumtrek en krap twee jaar geleden werd door Kees Heemskerk samen met een aantal Almelose kunstenaars nog aan de overkant, in de Kerkstraat tegenover Talamini, een pop-up atelier geopend. Als je geen eigen atelier hebt, dan is het soms zoeken naar een goede locatie. Kunstenaars moesten de Acht Zaligheden al verlaten, Paco Plumtrek is opnieuw op zoek naar een nieuwe locatie en wie op het Indië terrein zit heeft tot eind juni nog de tijd om een nieuw onderkomen te vinden. Arbouw: “Kees belde mij op, dat hij contacten had voor dit nieuwe pand aan de Grotestraat. We willen daar best beginnen gaf ik aan, maar financieel ligt het plaatje heel anders. De kosten liggen veel hoger. Als er minimaal veertig kunstenaars mee willen doen, dan durven we het risico wel aan.”

Hilde Klaassens stuurde een mail naar haar bekende kunstenaars in Almelo, van Open Ateliers en de Herman Krikhaarprijs. De helft reageerde binnen drie weken positief op het idee.

Korte tijd later werden afspraken gemaakt met de eigenaar van het pand. Beneden is een expositieruimte met winkel ingericht. Het pand bied boven mogelijkheid tot het creëren van twee tot drie ateliers. Al moet er dan nog wel het een en ander gebeuren. “Kunst Punt Almelo is een soort combinatie van het voormalige Belangengroep Almelose Kunstenaars (BAK) en de pop-up. Er is ruimte waar de kunstenaars kunnen vergaderen en er staat tijdens openingstijden een kunstenaar in de winkel, die ook het werk van anderen verkoopt.” 

Kunst Punt Almelo is van dinsdag tot en met zaterdag en op koopzondagen geopend van 13.30 tot 17.00 uur. “Als je de winkel serieus wilt nemen, dan moeten wij ook werken met winkeltijden. De makelaar heeft aangegeven dat we er van uit mogen gaan dat we hier twee jaar kunnen blijven zitten. We hopen dat de uitstraling zodanig is dat wanneer wij hier uit moeten, de winkelvereniging denkt ‘daar kunnen we wat mee’. We willen een continue factor worden in de Almelose binnenstad.”