Uitgaan & Cultuur

Bekende Nederlanders bijzonder vastgelegd door fotograaf Stefan Schipper

ALMELO - In het Huis van Katoen en Nu is tot en met 26 juni de foto-expositie Behind the Mask te bezichtigen. Bekende Nederlanders zijn door Stefan Schipper (51) uit Vriezenveen creatief op beeld vastgelegd.

De expositie bestaat uit foto's van bekende Nederlanders, zoals Mark Tuitert, Jan Slagter, drummer Cesar Zuiderwijk, Bennie Jolink, Giel Beelen, de 3J’s en vele anderen. Sommigen zijn herkenbaar, anderen beslist niet. Je moet soms wel twee keer kijken -of vaker -om te zien wie er op de foto de toeschouwer aankijkt, uitdaagt of zelfs afschrikt. “Ja, de een is wat makkelijke te herkennen dan de andere. Daarom heb ik toch maar besloten de namen er onder te zetten.”

De modellen zijn allemaal geschminkt door de Almelose professionele visagiste Tamara Sauer. “'Ik had deze foto's niet kunnen maken zonder Tamara Sauer. Zij is een heel goede visagiste en grimeur”, zei Stefan Schipper tijdens de opening van de expositie. “Het fotograferen duurt maar zo’n tien minuten. Het aanbrengen van een grime duurt zo een uur tot anderhalf uur.” 

Stefan Schipper is geen onbekende in de fotografiewereld. In zijn atelier aan het Westeinde in Vriezenveen staan en hangen vele (groeps)portretten van zowel bekende als onbekende Nederlanders. Hij is al meermaals bekroond met belangrijke onderscheidingen. In 1993 behaalde hij zijn eerste fotoprijs en werd hij tweede bij een foto wedstrijd van het bruidsmagazine Bruid en Bruidegom. Twee jaar later ontving hi zijn eerste Gouden Camera, die hij daarna nog driemaal in ontvangst mocht nemen. De Vrienzenveense fotograaf ontving vele onderscheidingen zoals drie keer Best photo of the year en beste trouwalbum van Nederland. Elf jaar geleden mocht hij als de jongste fotograaf van Nederland zichzelf Gouden Master in de fotografie van Colour Art Photo noemen.

De stijl van Stefans fotografie is origineel en uniek. Veel van zijn foto’s zijn op album covers en magazine covers terechtgekomen. Zijn favoriete band, Kiss, heeft hij ook vast mogen leggen. “Ik probeer altijd mensen anders op de foto te zetten. En het is bijzonder dat je bekende Nederlanders zo ver krijgt”, zegt Stefan. “Je moet ze uit hun comfort zone zien te krijgen.” 

Bezoekers van de expositie kunnen ook een kijkje nemen in het prachtige fotoboek, dat Schippers onlangs heeft uitgebracht onder de titel 'Against te Grain' (in het Nederlands: tegendraads). Het is het vierde fotoboek van zijn hand, dat

Deze expositie ‘Behind the Mask’ is te zien in het Huis van Katoen en Nu aan het Markplein 35. De expositie is te bezichtigen op woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.