Uitgaan & Cultuur

Beleef het kerstverhaal met de Lichtjestocht in Beeklustpark

ALMELO - De Lichtjestocht in het Beeklustpark, op kerstavond, markeert voor veel mensen uit Almelo en omstreken het begin van het kerstfeest. Woensdagavond was de pasavond, waar tientallen vrijwillige figuranten van de Lichtjestocht hun kostuums (aan)gepast kregen en de laatste aanwijzingen voor hun rol ontvingen. 

De drie wijzen hebben hun pakken gepast en zijn klaar voor de Lichtjestocht op kerstavond.

Na twee jaar van afwezigheid zal op kerstavond voor de tiende keer in het Beeklustpark in Almelo het kerstverhaal tot leven komen. De lichtjestocht, een met kaarsjes en lampjes verlichtte wandeling, trekt al tien jaar vele mensen naar het Beeklustpark in Almelo. Op hoogtijdagen trok het kerstevenement maar liefst 4.000 bezoekers. Een spoor van waxinelichtjes leidt iedereen langs allerlei taferelen uit het Bijbelse kerstverhaal.

Weken van tevoren zijn er glazen potjes ingezameld, om het park sfeervol te verlichten langs de kersttaferelen. De bezoekers worden door de Romeinse soldaten opgetrommeld om zich vervolgens, net als destijds bij de volkstelling, in te laten schrijven bij de Romeinse soldaten.

Zo’n 65 vrijwilligers nemen de bezoekers op kerstavond mee terug in de tijd. Ze dragen daarbij handgemaakte kleding, om zo weer te geven hoe het in de Romeinse tijd was. Maar elk jaar spelen andere mensen een andere rol. Daarom werden woensdagavond de kostuums gepast en de eventuele verstellingen gedaan. “Het is een soort warming up”, geeft Dominique Veenhof aan namens de organisatie van de Lichtjestocht. “Maar ook een gezellig samenzijn.”

“Wat de Lichtjestocht zo uniek maakt, is de samen werking tussen diverse kerken en vrijwilligers. Het was spannend of we voldoende vrijwilligers konden krijgen. Want ze moeten allemaal op die ene avond kunnen. De laatste week hebben we nog 25 aanmeldingen gekregen.”

Niet iedereen speelt een even grote rol. “Enkele vaste vrijwilligers, die goed kunnen acteren, hebben veelal dezelfde rol als voorheen. Maar iedereen kan zelf aangeven wat je graag zou willen doen. We hebben ook figuranten nodig voor in de herberg en rond het kampvuur.”

De hele zaterdag is een team bezig om alles in het Beeklustpark op te bouwen en om te toveren. In de kou en het donker van het park komt het kerstverhaal vanaf 18.00 uur tot leven met toneel, muziek en zang, met lichtjes en vuur.

Tijdens de wandeling ontmoet u Romeinse soldaten en neemt u een kijkje in een herberg. De lichtjes voeren u langs herders en engelen. Ook doet u het paleis van een koning aan waar zojuist drie wijzen zijn aangekomen. Het einde van de wandeling is de stal waar Maria, Jozef en het kindje zijn te vinden.

Het idee voor de Lichtjestocht is ontstaan vanuit de gereformeerde kerk vrijgemaakt. Het tweede jaar werkten een aantal kerken samen. “Dat hebben ze 9 jaar gedaan en toen kwam corona. Nu doen er net weer andere kerken aan mee. Als organisatie hebben we wel alle kerken uit Almelo uitgenodigd, van orthodox tot katholiek en gereformeerd. Het kerstfeest is voor iedereen.”

De sfeervolle wandeling op zaterdag 24 december duurt ongeveer 45 minuten. U kunt starten tussen 18.00 en 21.00 uur bij de ingang van het park aan de Ledeboerslaan. De toegang is gratis en voor iedereen is er koffie of warme chocolademelk. Zorg voor extra warme kleding en schoeisel.

 

De drie wijzen hebben hun pakken gepast en zijn klaar voor de Lichtjestocht op kerstavond.