Uitgaan & Cultuur

Bijzondere mokken van de wandschildering in het Hofkeshuis

ALMELO - Op de verdieping van het Hofkeshuis, dat nu een winkelpand is aan de Citypromenade in Almelo (Grotestraat 62), bevindt zich een unieke stijlkamer met een wandschildering uit 1778. Afgebeeld is de intocht van de Romeinse veldheer Quintus Fabius Maximus Cunctator in Rome rond het jaar 220 voor Christus. De verklaring waarom deze voorstelling op die plek in Almelo is aangebracht, geeft een boeiend beeld van de Almelose geschiedenis van net voor de Franse tijd en van de bewoner van het huis. De wandschildering uit 1778 is uniek in Europa. Nergens anders vindt je er één.

De wandschildering in het Hofkeshuis is helaas niet voor het grote publiek te bezoeken. De stichting het Hofkeshuis, doet er echter alles aan om de aandacht te blijven vestigen op de wandschildering.

Het verhaal van Hofkes, de wandschildering en Almelo zijn nu ook vereeuwigd op mokken waaruit koffie of thee gedronken kan worden. Deze mokken zijn te verkrijgen bij de stadswinkel van Almelo Promotie.

Het Hofkeshuis

Egbert Hofkes is geboren in 1738 en kwam oorspronkelijk uit Winterswijk. Hij was een succesvol linnenfabrikeur. Hij kocht linnen dat van vlas wordt gemaakt in en verhandelde dat. In 1775 werd Hofkes eigenaar van een huis aan de Grotestraat en liet dat verbouwen in monumentale classisistische stijl, de Lodewijk XVI stijl. Geen ander pand in Almelo had een dergelijke allure, op het kasteel van de Graaf van Almelo na. Het huis weerspiegelde zijn succes in zaken.

Op de verdieping kwam een ontvangkamer, waarvan hij de wanden liet beschilderen. Het zijn schilderingen op linnen, heel fijn linnen van goede kwaliteit die Hofkes zelf waarschijnlijk heeft geleverd. Hofkes was doopsgezind en sympathiseerde met de patriotten. Hij ontving in de stijlkamer onder meer de patriottenleider Jan Derk van der Capellen. Ook andere beroemdheden uit die tijd, de Franse generaal Moreau, veldheer onder Napoleon, G.K. van Hogendorp, staatsman na de val van Napoleon en later de bankier Willem de Clercq, grondlegger van de Twentse textielindustrie, logeerden in het Hofkeshuis.

Hofkes ging met zijn tijd mee. In 1830 werd door de firma Hofkes en Co de eerste door stoom aangedreven textielfabriek in Twente opgericht. Die stond niet in Enschede, Hengelo, Goor of Nijverdal, maar in Almelo aan de Marktstraat tegenover het Huis van Bewaring.

Het Hofkeshuis is tot 1928 bewoond geweest door nazaten van Egbert Hofkes. Het is toen verkocht aan de schoenwinkelier Niers en de benedenverdieping van het pand is sedertdien als schoenenwinkel in gebruik. De bovenverdieping waarin de stijlkamer is, wordt bewoond.