Uitgaan & Cultuur

Bonte stoet straatartiesten bij Almelo op 't Rabat

ALMELO - Na twee jaar van coronastilte kan er weer een groots Almelo op ’t Rabat plaatsvinden. In het weekend van 17 en 18 september wordt de binnenstad van Almelo het decor van een variëteit aan kunstuitingen. Op beide dagen loopt het culturele programma van 12.00 uur tot 17.00 uur.

“Almelo Events staat garant voor hele mooie uiteenlopende acts van nationale en internationale straatartiesten en muziekactiviteiten”, geven Rob Holleman en Jos Tornij aan. “Almelo staat dit culturele weekend bol van voorstellingen verzorgd door straatartiesten, koren, bands en dansgroepen.”

Op zaterdag is er het internationale straattheaterfestival met tien groepen. Een bonte stoet straatartiesten die de meest uiteenlopende acts tonen aan het publiek. Onder de straatartiesten bevindt zich ook de Oekraïense vluchteling Nodari Rosopidze, die op dit moment in Almelo verblijft. Het trio the Flying Acrobats uit Nederland combineert middels een trampoline, hoge stellage en een springsteiger meerdere stunts. Ze lopen daarbij tegen allerlei problemen aan die voor lachwekkende taferelen zorgen. Pizza Pronto is een pizzakoerier, die op een gammele fiets zijn eerste pizza’s mag bezorgen. Onderweg zit het de pizzakoerier niet mee, hij raakt briefjes kwijt waarop staat wat hij waar moet bezorgen. De stapels pizza’s zijn soms zo hoog, er een deel halverwege blijft liggen.

Op het Kerkplein zal een grote groep kinderen hun schilderkunsten tonen via een project van de stichting Rembrandtschildertjes.

Op zondag staat Cultuur in Almelo centraal; de opening van het culturele seizoen met een infomarkt van culturele verenigingen en van kunstenaars. Daarnaast zullen diverse Almelose culturele verenigingen en

van kunstenaars. Daarnaast zullen diverse Almelose culturele verenigingen zich laten zien op de verschillende speelplekken in het centrum van Almelo: de Koornmarkt (dansplein), het Marktplein, het Schokland, het terras voor de sociëteit, het Waagplein, de Galerij en in de Grotestraat. Richting het Schouwburgplein exposeren de Peinturisten uit Almelo.

Op zondag 18 september vindt er voor het eerst een Pasar Senang plaats op de Corridor en het Waagplein, van 12.00 tot 18.00 uur. Aansluitend op Almelo op ’t Rabat wordt vanaf 18 september de week van de amateurkunst (WAK) gehouden. Deze Week van de Amateurkunst kent onder andere etalagekunst in het centrum. Hiervoor zijn amateurkunstenaars in de gelegenheid gesteld om hun kunstwerken in de etalages te plaatsen van de Almelose ondernemers. Ook wordt op de basisscholen actief aandacht besteed aan allerlei kunstvormen.

In de Grotestraat Noord en Zuid, op de Koornmarkt, rond het Schokland en de weekmarkt op zaterdag. Een programma overzicht geeft aan waar en wanneer dit alles plaats vindt. Dit overzicht is te vinden op de website van Almelo Events. 

The Flying Acrobats