Uitgaan & Cultuur

Damian Alferink wil met zijn rock ’n roll publiek veroveren op Liedjesmakersfestival

ALMELO - Na een wirwar van onzekerheden is het alsnog gelukt om een programma samen te stellen voor het Liedjesmakersfestival. Deze tiende editie wordt zaterdag 2 oktober gehouden in Theater Hof 88, met als aftrap jong Almeloos en regionaal talent. Marly van Gaal (bekend van The Voice Kids), Meike Tibbe en het Nijverdalse talent Damian Alferink staan in het voorprogramma. 

De 17-jarige Damian speelt sinds vier jaar gitaar. Voor 80 euro kocht hij zijn eerste gitaar bij de kringloop. “Waylon was te gast bij het tv-programma Late Night en speelde ‘That’s allright mama’ van Elvis. Toen was ik al beetje bezig met gitaar. Maar dit is wel de reden dat ik door ben gegaan.” Vanaf dat moment is de jonge artiest gegrepen door grootheden zoals Elvis Presley, Bob Marley, Johnny Cash, Bob Dylan, Golden Earring en the Rolling Stones. Allemaal muzikanten die ver voor Damians geboorte hit na hit produceerden. “Country, blues en rock ‘n roll. Dat is mijn basis.”

Het bleef niet alleen bij het gitaar spelen. “Ik wilde er ook bij zingen. Dat heb ik mezelf aangeleerd. Net als het gitaarspelen trouwens. Van mijn moeder kreeg ik een online cursus en voor de rest is het vooral goed luisteren en veel oefenen. Mijn moeder helpt me overal bij, zij is mijn drijvende kracht.” De laatste maanden volgt hij zangles bij Totally Music in Almelo.

In de genen

Hoewel Damian voor het tv-programma nog nooit eerder muziek van Elvis heeft gehoord, zit het muzikale waarschijnlijk in zijn genen. “De oma van mijn moeders kant speelde orgel. Dus daar komt waarschijnlijk de liefde voor gospel vandaan.” De rock ’n roll heeft hij van zijn vader. Tot een jaar geleden was die uit beeld van Damians leven. “Op mijn zestiende verjaardag ontving ik een mailtje van hem. Hij wilde weten hoe het met me ging. We hebben elkaar ontmoet en toen kwamen we er achter dat we beiden muziek maken. Hij zit achter de drums en Elvis is voor hem ook een groot voorbeeld. Samen met een vriend erbij vormen we nu een band: D.A. Band, de Damian Alferink band.”

Zijn opa bouwde een deel van de oude schuur om tot repetitieruimte en studio. Daar heeft Damian ook zijn eerste single ‘I need Music’ opgenomen en uitgebracht. Damian heeft inmiddels veertien nummers geschreven, allemaal in het Engels. “Ik wil wel verder groeien, zo ver als ik kan. In een aantal cafés heb ik al mogen optreden. Met het Liedjesmakersfestival hoop ik nog meer bekendheid te krijgen. In het half uur dat ik heb wil ik zo lang mogelijk en zoveel mogelijk nummers spelen. Eigen nummers en covers. Zodat het publiek mij en m’n muziek leert kennen.”

Volgens organisator Henk Lammers komt Damian er wel. “Twee jaar geleden hebben we met het zwerforkest een workshop gegeven. Daar was Damian ook bij. Die jongen is ongelooflijk enthousiast en gedreven, hij gaat er wel komen volgens mij. Ik durf te wedden dat hij binnen 10 jaar op allerlei podia zal staan.”

Divers programma

Het programma van het Liedjesmakersfestival bestaat uit een combinatie van bekende namen en wat aan de rafelranden van de Nederlandse muziekscene ontstaat, de mooiste liedjesmakers, bands, akoestisch en elektrisch, innemende duo’s en prachtige solisten. Een zeer divers programma met een bonte stoet aan muzikanten zoals je ze zelden bij elkaar ziet op één dag.

De Line-up bestaat uit De Baron die ook op Oerol te zien is geweest, het duo Stereo Naked is weer even terug in Almelo, Lauringer schreef in het kader van Twents Zilver een lied voor de Almelose Riet, de rauwe ruige rockband Sultan, VPRO-radioman en schrijver van rock & roll verhalen Jaap Boots en Weima & vd Werf die hun liedjes Yn it Frysk zingen. 

Kunstige pannenkoeken

Ibo Bakker komt voor de jongere bezoekers met een familievoorstelling naar Almelo. Almeloos talent is weer een belangrijk onderdeel van het programma, met onder andere de lokale rappende Boyband Mcoadboys. De film ‘Over Morgen’ van Madelief Lammers wordt vertoond in de filmzaal. The Knights zijn terug als duo met hun psychedelische bluesrock en Ramblin Martin & the Bad Luck Souls sluiten het festival af. Paco Plumtrek speelt als organisator van dit festival ook enkele nummers. Het kinderatuljee met de Almelose kunstenaar Rob Koenders is deze keer rond etenstijd, want er gaan gezamenlijk kunstige pannenkoeken gebakken worden. Voor de overige bezoekers staat er een foodtruck.

Het festival is op zaterdag 2 oktober a.s. van 16.00 tot 24.00. De entree is € 10, jongeren tot 16 jaar gratis. Kaarten zijn te bestellen bij Hof 88 zolang de voorraad strekt. Lokatie Theater Hof 88 Elisabethhof 4 in Almelo.