Uitgaan & Cultuur

Eerste oogstfestival in Doepark de Hagen

ALMELO – De herfst doet zijn intrede, het is tijd om te oogsten. In Doepark de Hagen wordt zondag 6 oktober van 13.00 tot 16.00 uur het eerste oogstfestival gehouden. De organisatie van het oogstfestival is in handen van stichting Natuurhus Almelo en de Jongerenraad van Almelo.

Na de waterspeelplaats is de buurtmoestuin gerealiseerd. De vrijwilligers zijn zeer tevreden over de eerste oogstperiode. “Een deel is naar de vrijwilligers gegaan, de aardappels zijn zondag geoogst”, weet Nynke Veurink, die in de Jongerenraad zit.

Deze oogst heeft voldoende aardappels en courgettes opgeleverd voor het oogstfeest. De vrijwilligers hebben de afgelopen periode meerdere keren aardappelen, snijbonen, courgettes en pompoenen kunnen oogsten. Van de aardappelen wordt tijdens het oogstfeest friet gemaakt, de courgettes gaan op de grill en van de pompoenen wordt soep gemaakt.

 

Nynke: “Twee jaar geleden hebben we als jongerenraad een prijs gewonnen. We wilden daar een kunstwerk voor jongeren van laten maken. Maar door alle verbouwingen in de binnenstad is daar niets van gekomen. We daarom gekozen om samen met de stichting Natuurhus Almelo dit oogstfeest te organiseren. Zij willen het Doepark beter op de kaart zetten en wij willen een evenement dat ook toegankelijk is voor jongeren.”

Daarom staat er zondag genoeg op het programma voor de Almelose jeugd. Er worden smakelijke pannenkoeken gebakken, er verschillende activiteiten zoals het stempelen met aardappelen en er is een open podium waar verschillende singer-songwriters een optreden verzorgen. “Een gratis feest voor jong en oud dus”, benadrukt Nynke. “De bedoeling is dat dit festival elk jaar terugkomt.” De komende jaren wordt gewerkt aan de uitbreiding van de buurtmoestuin. Er zullen meer soorten groenten en fruit geplant worden.

 

Jongerenraad

Nynke Veurink zit sinds de oprichting bij de Almelose Jongerenraad, twee jaar geleden. Op de middelbare school nam ze graag deel aan debatten. “Een klasgenoot van mij zat bij de Jongerenraad Overijssel. ‘Als wij dit in Almelo willen gaan opzetten, wil je dan helpen?’, vroeg ze mij. Daar hoefde ik niet lang over na te denken.”

De taken van de leden van de Jongerenraad zijn onder meer het geven van adviezen, gevraagd of ongevraagd, aan het gemeentebestuur. Daarnaast organiseert de Jongerenraad evenementen die politiek en jongeren dichter bij elkaar moeten brengen, of die maatschappelijk ingestoken zijn. Nynke: “En hoe meer wij organiseren en ons profileren, hoe meer andere jongeren kunnen bijdragen aan Almelo.”